Skip to main content

Στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου ο μεγαλύτερος αεριοστρόβιλος στη χώρα (vid)

Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric είναι ο πρώτος τύπου «H» που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από τη MYTILINEOS - Δείτε το βίντεο

Εγκαταστάθηκε επιτυχώς ο μεγαλύτερος και πιο αποδοτικός αεριοστρόβιλος στην Ελλάδα, ο πρώτος τύπου «H» που εγκαθίσταται στη χώρα, στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της MYTILINEOS στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου.

Βίντεο που επιμελήθηκε η εταιρεία αποτυπώνει την περάτωση των απαιτούμενων εργασιών στο υπό κατασκευή CCGT, με την εγκατάσταση του αεριοστρόβιλου να καθιστά τη νέα μονάδα τον πιο αποτελεσματικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.



Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric (GE) θα αποδίδει κατά τη λειτουργία του 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κατασκευάζεται βάσει χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 και να τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του 2022. Θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα σε αντίθεση με τις λιγνιτικές μονάδες που παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα.

Να σημειωθεί πως η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ καθιστά τη νέα μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) ως τη μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Με την προσθήκη του νέου σταθμού, σημειώνει η εταιρεία, η Ενέργεια του αύριο μπαίνει σε Ισχύ, με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS να υπερβαίνει τα 2.000 MW, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από ΑΠΕ.