Skip to main content

Ν. Μπακατσέλος: Γιατί αποτελεί ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη η επίσκεψη Πομπέο

Συνέντευξη στη Voria.gr του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τη βαρύτητα και τη σημασία της επίσκεψης Πομπέο στη Θεσσαλονίκη

Για τις ευκαιρίες που δημιουργεί για τη Θεσσαλονίκη η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το βράδυ μιλάει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος.

Οι απόψεις του έχουν ειδική βαρύτητα για δύο λόγους: αφενός λόγω της κινητικότητας εταιρειών των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες και αφετέρου επειδή λόγω εντοπιότητας γνωρίζει καλά τις δυνατότητες της περιοχής.

Κύριε Μπακατσέλο τι σημαίνει η σημερινή επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη;

Είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην πόλη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η προβολή που παίρνει η περιοχή είναι τεράστια. Αυτό, μάλιστα, συνδυάζεται με το γεγονός ότι ο ίδιος ΥΠΕΞ έρχεται για δεύτερη φορά στη χώρα μας σε λιγότερο από 12 μήνες. Νομίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ καλύτερες τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι κάτι που ξεκίνησε με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζει να αναπτύσσεται με τη σημερινή. Τα αποτελέσματα αυτής της καλής σχέσης ήδη φαίνονται και το επόμενο διάστημα θα φανούν ακόμη περισσότερο.

Πως φτάσαμε να οργανωθεί τελικά η επίσκεψη;

Υπάρχουν τρία δεδομένα που έπαιξαν τον ρόλο τους. Καταρχάς αρχιτέκτονας της επίσκεψης είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει αναδείξει τη στρατηγική θέση της Β. Ελλάδος. Η περιοχή μας εξελίσσεται γοργά σε ενεργειακό σταυροδρόμι, το οποίο θα συμβάλλει στον στόχο των ΗΠΑ να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης -ειδικά του φυσικού αερίου- πέραν του μονοπωλίου της Ρωσίας. Επίσης, η επιτυχημένη παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 δημιούργησε ενθουσιασμό. Διότι και η οργάνωση από την πλευρά του Επιμελητηρίου μας ήταν εξαιρετική, αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου που επισκέφθηκε τη ΔΕΘ ήταν μεγάλη. Παράλληλα θυμίζω ότι το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο διοργάνωσε την ίδια περίοδο, μία ημέρα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ του 2018, το πρώτο ενεργειακό του συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Τρίτος ουσιαστικός παράγων στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης στα μάτια των Αμερικανών είναι οι επενδύσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο. Η επένδυση της Deloitte, η οποία ήδη απασχολεί 350 εργαζομένους. Και τα ψηφιακά κέντρα που δημιούργησαν στην πόλη η Cisco και η Pfizer, διευθύνων σύμβουλός της οποίας είναι ο Θεσσαλονικιός Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο για να προχωρήσει το σχέδιο.

Η επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη αντικατοπτρίζει ενδεχομένως την επιλογή των ΗΠΑ να επιστρέψουν στα Βαλκάνια;

Θεωρώ ότι υπάρχει αυτή προδιάθεση εκ μέρους των ΗΠΑ. Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος, κάτι από το οποίο πρώτες θα επωφεληθούν οι χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας. Το ίδιο μπορεί κανείς να πει ότι ισχύει για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Αφορούν και τα Βαλκάνια. Νομίζω πως οτιδήποτε δημιουργεί πλατφόρμα προσέγγισης με τις γειτονικές χώρες είναι προς όφελος όλων, αφού βοηθά στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών σε ποιους τομείς εστιάζεται;

Υπάρχει ενδιαφέρον για την ενέργεια, για τα logistics και για την τεχνολογία. Θεωρώ εφικτό να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ψηφιακό επίκεντρο της χώρας μας και ως εκ τούτου και των Βαλκανίων. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να επενδύσουν υπάρχει. Αρκεί να δημιουργηθεί στην περιοχή το κατάλληλο οικοσύστημα, που θα τις προσελκύσει και θα τις επιτρέψει να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους. Εάν αυτό επιτευχθεί, με δεδομένο ότι η ψηφιακότητα στον 21ο αιώνα αγγίζει το σύνολο των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η υπεραξία που θα κερδίσει η περιοχή θα είναι μεγάλη.

Βλέπετε κάποιους κινδύνους σε αυτή την προοπτική;

Ελπίζω η Θεσσαλονίκη να μη χάσει και αυτή την ευκαιρία, όπως έχει συμβεί με πολλές άλλες τις τελευταίες δεκαετίες. Οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις για τη χώρα και την πόλη οφείλουν να είναι προσεκτικοί, τολμηροί και αποτελεσματικοί. Για το συγκεκριμένο θέμα της ψηφιακότητας δημιουργείται ήδη ένα ζήτημα: οι άνθρωποι με τις κατάλληλες δεξιότητες για να στελεχώσουν αυτές τις δραστηριότητες είναι λίγοι. Επειδή τα τελευταία χρόνια οι νέοι που μπορούν να γίνουν -για παράδειγμα- προγραμματιστές, μετά τις σπουδές τους, σε μεγάλο βαθμό αναζητούν επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό, υπάρχει έλλειμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσες εταιρείες αναζητούν σήμερα εξειδικευμένα στελέχη, να τα βρίσκουν ανάμεσα στους εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Αυτό μέχρι ενός σημείου συνιστά υγιή ανταγωνισμό για την αγορά, αλλά δυστυχώς η έλλειψη ανθρώπων με τέτοια προσόντα οδηγεί συχνά σε μαρασμό τα πόστα που αφήνουν. Το θέμα είναι να μη φτιάξουμε κάτι καινούριο, διαλύοντας ότι ήδη υπάρχει. Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις εταιρείες της Θεσσαλονίκης.

Τι μπορεί να γίνει σε αυτό το επίπεδο;

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο βρίσκεται σε επαφή με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς με τους οποίους διατηρεί ειδική σχέση, όπως είναι το Κολλέγιο Ανατόλια και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα και όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι ή ήδη εργαζόμενοι να αποκτήσουν δεξιότητες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο θέμα επείγει. Φυσικά μια άλλη διέξοδος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη κάποιοι από τους νέους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό.