Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
x

Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο Ντέιβιντ Κλαρκ δέχθηκε επικρίσεις καθώς, μόλις πριν λίγες μέρες, οι αρχές ανακοίνωσαν την εξάλειψη του κορωνοϊου από τη χώρα.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Ντέιβιντ Κλαρκ, μετά από ολισθήματα σε θέματα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις καραντίνας, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού.

Ο υπουργός δέχθηκε επικρίσεις, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες, οι αρχές ανακοίνωσαν την εξάλειψη της πανδημίας από τη χώρα.

«Έχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο προς το πρόσωπό μου ότι η συνέχιση της παρουσίας μου στο υπουργείο αποσπά την προσοχή από τη συνολική αντίδραση της κυβέρνησης στον Covid-19 και την παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο Κλαρκ σε συνέντευξη Τύπου στο Ουέλινγκτον.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία είχε προηγουμένως αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποπομπή του Κλαρκ, επικαλούμενη τον κρίσιμο ρόλο του στην αντίδραση της χώρας στην πανδημία, δήλωσε ότι συμφώνησε με την απόφασή του.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν να προηγείται με μεγάλη διαφορά από το κύριο αντίπαλό του Εθνικό Κόμμα, με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις γενικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή της υπονομεύεται από μια σειρά ατοπημάτων.

Η Άρντερν ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι η Νέα Ζηλανδία εξάλειψε τον κορωνοϊό, παρόλο που προειδοποίησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες μολύνσεις, αίροντας τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Λίγες μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι δύο γυναίκες που έφτασαν από τη Βρετανία, και στις οποίες επετράπη να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα για ανθρωπιστικούς λόγους, αργότερα διαγνώστηκαν θετικές στον ιό.

Η χώρα δεν έχει ακόμα γνωστά κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αλλά υπάρχουν 22 ενεργά κρούσματα στα σύνορα από τους Νεοζηλανδούς που επιστρέφουν στη χώρα.

Η πρωθυπουργός διόρισε τον υπουργό Παιδείας Κρις Χίπκινς ως προσωρινό υπουργό Υγείας έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μετά τις οποίες, είπε, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μόνιμης αντικατάστασης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ