Skip to main content

Ν. Ζηλανδία:Αντιμέτωπος με «την πλήρη αυστηρότητα του νόμου» ο δράστης

«Θα αντιμετωπίσει όλη την αυστηρότητα του νόμου» είπε η πρωθυπουργός σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του νεοζηλανδικού κοινοβουλίου.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δεσμεύθηκε σήμερα ότι δεν θα προφέρει ποτέ το όνομα του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς, ενώ διαβεβαίωσε στους Νεοζηλανδούς ότι ο δολοφόνος θα αντιμετωπίσει την πλήρη αυστηρότητα του νόμου.

«Θα αντιμετωπίσει όλη την αυστηρότητα του νόμου» είπε η Αρντέρν σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του νεοζηλανδικού κοινοβουλίου, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του με την εκφώνηση της αραβικής έκφρασης «σαλάμ αλέικουμ» («ειρήνη σε σας»).

Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στα τεμένη του Κράιστσερτς, στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προσευχή, από έναν οπαδό της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, που αναμετέδιδε την ώρα της πράξης του απευθείας πλάνα μέσω ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης. Νωρίτερα ο ίδιος στείλει ένα ρατσιστικό «μανιφέστο» σε 30 και πλέον παραλήπτες, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας.

«Με αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, επεδίωκε πολλά πράγματα, κι ένα από αυτά είναι η διασημότητα. Για αυτόν τον λόγο, δεν εννοώ να προφέρω ποτέ το όνομά του», είπε η Αρντέρν. «Είναι ένας τρομοκράτης. Είναι ένας εγκληματίας. Είναι ένας εξτρεμιστής. Αλλά όταν μιλάω εγώ, δεν θα έχει όνομα» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κράιστσερτς προετοιμασίες για τις κηδείες των θυμάτων, έπειτα από πολλές ημέρες πένθους για τα θύματα της χειρότερης τρομοκρατικής ενέργειας που έχει γνωρίσει ποτέ η Νέα Ζηλανδία.

Τα πτώματα των θυμάτων προετοιμάζονται για τις παραδοσιακές μουσουλμανικές τελετές της κηδείας, με ομάδες εθελοντών να προσέρχονται από διάφορα κράτη του εξωτερικού για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο δύσκολο και άχαρο έργο.

Τα θύματα ήταν κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες χώρες, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδία, την Τουρκία, το Κουβέιτ, τη Σομαλία κ.ά. Η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι δόθηκαν βίζες σε 65 συγγενείς θυμάτων που θέλουν να παρευρεθούν στις κηδείες ως τώρα.

Άλλοι 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, εκ των οποίων τριάντα νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο της Κράιστσερτς. Εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα παιδί τεσσάρων ετών διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Όκλαντ, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

«Είμαστε ένα», οι άνθρωποι αυτοί «είμαστε εμείς», επανέλαβε η Αρντέρν, αναφερόμενη στα θύματα, στην ομιλία της. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας εξήγγειλε αλλαγή της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ειδικά την απαγόρευση των ημιαυτομάτων τουφεκιών εφόδου όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης του μακελειού. Η κυβέρνησή της συμφώνησε επί της αρχής να καταρτιστεί νέα νομοθεσία, που σκοπεύει να παρουσιάσει τη Δευτέρα.