Skip to main content

Να ανοίξει κανονικά το πανεπιστήμιο ζητούν φοιτητές του ΠΑΜΑΚ

Φοιτητές από την ΠΚΣ κινητοποιούνται προκειμένου να ανοίξει κανονικά το Πανεπιστήμιο για το χειμερινό εξάμηνο με όλα τα μέτρα προστασίας.

Σε κινητοποίηση στην αυλή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προχώρησαν την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου φοιτητές από την Πανσπουδαστική ΚΣ, με βασικό αίτημα να ανοίξει κανονικά το Πανεπιστήμιο για το χειμερινό εξάμηνο με όλα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Τα αιτήματα των φοιτητών κατατέθηκαν στις πρυτανικές αρχές την ώρα που συνεδρίαζε το πρυτανικό συμβούλιο. Οι κινητοποιήσεις, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίζονται με καθημερινή παρουσία και δράση στον χώρο του πανεπιστημίου προκειμένου οι φοιτητές να λάβουν απαντήσεις απο την πρυτανεία.



Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών της ΠΚΣ του ΠΑΜΑΚ:

Όλοι εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΠαΜακ εδώ και 6 μήνες κάναμε υπομονή μένοντας στις πόλεις μας, πειθαρχήσαμε στα μέτρα και τις συστάσεις των υγειονομικών, τα βγάλαμε πέρα με την ηλεκτρονική εξεταστική παρά τα κραυγαλέα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαμε.

Τώρα όμως βρισκόμαστε μια ανάσα  πριν την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου δεν έχει βγει καμία ανακοίνωση και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα αμφιθέατρα.

Είναι επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά, την ώρα που εχουν ανοίξει τα πάντα. Η κυβέρνηση συνεχίζει ό,τι έκανε και το καλοκαίρι, που προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων. Μας άφησε να ταξιδέψουμε στιβαγμένοι στα πλοία, να δουλέψουμε χωρίς μέτρα προστασίας, για να πάνε καλά τα κέρδη του Τουρισμού. Την ίδια ωρα που εξασφαλίζει  εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια, απαλλάσσει από φόρους τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εφοπλιστές για την αύξηση των κερδών τους, βλέπουμε να αφήνει τα πανεπιστήμια ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.



Όμως είναι και ευθύνη της πρυτανείας του ΠαΜακ να πάρει θέση για όλα αυτά.  Τα προβλήματα που υπήρχαν με τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα τα ζούσαμε καθημερινά υπό κανονικές συνθήκες και θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να είχαν λυθεί. Πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες πανδημίας αυτό είναι απαραίτητο να γίνει προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα διά ζώσης, ειδικά τα εργαστηριακά. Για αυτό το λόγο διεκδικούμε :

* Πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν όλο και περισσότερα ολιγάριθμες τμήματα, εργαστηριακά μαθήματα.
* Να αξιοποιηθούν όλα τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες  του ημιορόφου και του 1ου ορόφου που διαθέτουν φυσικό αερισμό για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα. Φυσικά σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες, άριθμος ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα.
* Να αξιοποιηθεί το γυμναστήριο του ΠαΜακ για μαθήματα όπως και το αμφιθέατρο τελετών. Για τα αμφιθέατρα 2 και 3, και όπου είναι δυνατό για αίθουσες του 1ου ορόφου να πραγματοποιηθούν έκτακτα έργα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί φυσικός αερισμός.
* Επίσης να αξιοποιηθούν χώροι και εγκαταστάσεις από τη ΔΕΘ σε συνεννόηση με τον δήμο και την περιφέρεια οι οποίοι μένουν αναξιοποίητοι.
* Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια διαθέτουν γνώση, τεχνογνωσία, δυναμικό για να οργανωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους.
* Να γίνουν προσλήψεις υγειονομικού δυναμικού (απόφοιτοι ιατρικών σχολών, νοσηλευτικών κ.λπ.) που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη, μέριμνα, προστασία της δημόσιας υγείας στον χώρο του ιδρύματος.

Τώρα είναι η ώρα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες  συλλογικά να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πρόσληψη καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. Με το συλλογικό αγώνα, τη συζήτηση και την δράση μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις και να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Είναι όμως και  προσωπική μας ευθύνη να παλέψουμε για το πτυχίο, τη μόρφωση, την ποιότητα των σπουδών μας, αλλά και για την προστασία της υγείας μας.

Καλούμε σε:

* Πέμπτη 1/10 στις 12 σύσκεψη-συζήτηση φοιτητών και φοιτητριών του ΠαΜακ για διεκδικήσεις ανά τμήμα και δράσεις. Δημιουργία συντονιστικών επιτροπών και πρωτοβουλιών.

* Παρασκευή 2/10 στις 19.00 συμμετοχή στο Φοιτητικό Συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας.