Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
x

ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ SELF TEST ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΒΕΘ

Το Επιμελητήριο τονίζει πως η μετακύλιση του κόστους του δεύτερου τεστ στους εργοδότες, αυξάνει τα ήδη επιβαρυμένα έξοδα των επιχειρήσεων.

Την κάλυψη του κόστους των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά από κρατικούς πόρους ζητάει με επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

Το ΕΒΕΘ τονίζει στην επιστολή ότι η μετακύλιση του κόστους του 2ου εβδομαδιαίου τεστ των εργαζόμενων στους εργοδότες, συνεπάγεται επιπρόσθετη αύξηση των ήδη επιβαρυμένων λόγω της πανδημίας λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων.

Το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της από 09.05.2021 ανακοίνωσης του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για την υποχρεωτική διενέργεια δύο αντί ενός αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) ανά εβδομάδα από τους εργαζόμενους των κλάδων που ορίζονται στην ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.24525/10.04.2021 (ΦΕΚ Β΄1588/19.04.2021), όπως ισχύει, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις του Επιμελητηρίου μας στην πρόβλεψη κάλυψης της δαπάνης του πρόσθετου τεστ από τους εργοδότες.

Αν και φυσικά αναγνωρίζουμε ότι το μέτρο διενέργειας και δεύτερου εβδομαδιαίου τεστ από τους εργαζόμενους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση προστασίας της δημόσιας υγείας και ταχύτερης μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η μετακύλιση του κόστους του στους εργοδότες, η οποία συνεπάγεται επιπρόσθετη αύξηση των ήδη επιβαρυμένων λόγω της πανδημίας λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, υπονομεύει την προσπάθεια τους για επανεκκίνηση και οικονομική ανάκαμψη. Για τον λόγο αυτό, έχει εγείρει έντονα αισθήματα απογοήτευσης και αδικίας στην επιχειρηματική κοινότητα, ιδίως δε λαμβανομένου υπόψη ότι οι εργοδότες καλούνται να καλύψουν όχι μόνο το κόστος των επιπλέον τεστ των εργαζομένων τους, αλλά και τη δαπάνη για τον δικό τους αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, στον οποίο οφείλουν να υποβάλλονται με ατομική τους ευθύνη, εφόσον παρευρίσκονται στους χώρους της επιχείρησης.

Ενόψει των ανωτέρω, κύριοι Υπουργοί, παρακαλούμε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας υπό τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, καθώς εξέρχονται από μία μακρά περίοδο δυσπραγίας, να εξετάσετε τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους και των δύο εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων από κρατικούς πόρους”.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ