Skip to main content

Κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο που αφαιρεί αρμοδιότητες από το ΥΜΑΘ

Σε στάση εργασίας την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο καλεί ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Σε στάση εργασίας για το σχέδιο νόμου που αφαιρεί αρμοδιότητες από το ΥΜΑΘ καλεί ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 66 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καταργείται η δομή του ΥΜΑΘ που υποδέχεται και αξιολογεί επενδυτικά σχέδια άνω των 3 εκατ. ευρώ προς ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο από επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Οι υπάλληλοι του ΥΜΑΘ ζητούν τη μη κατάθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» με το οποίο, όπως σημειώνουν «αφαιρούνται οι αρμοδιότητες της Δ/νσης Ιδιωτικών Επενδύσεων περί υποβολής στο υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) των επενδυτικών σχεδίων και έκδοσης αποφάσεων υπαγωγής στα καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4399/2016».

Διαβάστε ακόμη: Η Θεσσαλονίκη ζητά καθαρές εξηγήσεις για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΥΜΑΘ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, «αυτό το νόμοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια μιας σειράς νομοθετημάτων για την υλοποίηση του μικρού, ευέλικτου, επιτελικού κράτους. Αποτελεί μέρος της σχεδιαζόμενης πολιτικής της που έρχεται να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών».

H στάση εργασίας θα λάβει χώρα Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 10πμ - 12πμ και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30πμ στην πύλη του Διοικητηρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

Η κυβέρνηση με πρόσφατα αναρτημένο σχέδιο νόμου προχωρά στην αφαίρεση τω ν αρμοδιότητων του ΥΜΑΘ που είχαν εκχωρηθεί με τον ν. 4399/2016.

Αυτό το νόμοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια μιας σειράς νομοθετημάτων για την υλοποίηση του μικρού, ευέλικτου, επιτελικού Κράτους. Αποτελεί μέρος της σχεδιαζόμενης πολιτικής της που έρχεται να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των Βιομηχάνων, Εφοπλιστών και Τραπεζιτών.

Πράγματι οι ρυθμίσεις που εισάγονται είναι σαν να βγήκαν από «εγχειρίδιο του επενδυτή»: κάνοντας βήματα στην περαιτέρω αποδυνάμωση των Δημοσίων Υπηρεσιών με το «outsourcing» των ελεγκτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες ορκωτούς λογιστές, με τη διευκολύνση της έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων αίροντας τους περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και χωροταξικούς περιορισμούς, ανοίγοντας την όρεξη των επενδυτών με τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών, ελαφρύνσεων, κρατικών ενισχύσεων, επιδοτήσεων και λοιπών προνόμιων, που θέσπισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αυτό το νομοσχέδιο συμπληρώνει τους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, περιστέλουν τα εργασιακά δικαιώματα και ιδιωτικοποιούν τα αποθεματικά των ασφαλικών ταμείων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης όταν μιλάει για «ισχυρή οικονομία» αλλά και όπως φαίνεται από την διαχείριση της πανδημίας, την ένταση της καταστολής, την αποδυνάμωση των δομών εκπαίδευσης.
Ζητούμε την μη κατάθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» με το οποίο αφαιρούνται οι αρμοδιότητες της Δ/νσης Ιδιωτικών Επενδύσεων περί υποβολής στο Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) τωνεπενδυτικών σχεδίων και έκδοσης αποφάσεων υπαγωγής στα καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4399/2016.

Για το λόγο αυτό καλούμε τους συνδέλφους σε στάση εργασίας την Παρασκευή 24/9 στις 10πμ - 12πμ και παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30πμ στην πύλη του Διοικητηρίου.