Skip to main content

"Να προστατέψει η Ε.Ε. τα δάση από τις πυρκαγιές"

Αφορμή στάθηκαν οι μεγάλες πυρκαγιές που προκάλεσαν τεράστια επιβάρυνση στα οικοσυστήματα αλλά και τις κοινωνίας της Νότιας Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι.
Κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Νέας Δημοκρατίας για τις δασικές πυρκαγιές ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα αφορά τις φυσικές καταστροφές αυτού του καλοκαιριού στη Νότια Ευρώπη.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι οι παλαιότερες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέμειναν ατελέσφορες και δεν εφαρμόστηκαν αποτελεσματικά. Σ΄ άλλο σημείο επίσης αναφέρεται ότι η ξηρασία και οι δασικές πυρκαγιές εντείνουν το φαινόμενο της ερημοποίησης στη Νότιο Ευρώπη με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο 400.000 εκτάρια δάσους την τελευταία δεκαετία.

Το γεγονός αυτό με τη σειρά του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Οι θέσεις του ΕΛΚ και της ΝΔ που εγκρίθηκαν στο ψήφισμα προβλέπουν:

·    Την εκπόνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας στρατηγικής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης και της πρόληψης . Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερα υπόψη της τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της ΕΕ.
·    Την άμεση κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.
·    Την αλληλεγγύη στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές και το βαθύ σεβασμό στους πυροσβέστες, τους στρατιώτες, τους εθελοντές και τα σωστικά συνεργεία που πάλεψαν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες και να περιορίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές.
·    Την επείγουσα σύσταση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
·    Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές στη Ν. Ευρώπη ως προτεραιότητα στο υπό επεξεργασία Σχέδιο Δράσης της Ένωσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε:
"Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία προκάλεσε η Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και η οποία για πρώτη φορά με τόσο καθαρό τρόπο πιέζει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσουν σε σειρά πρακτικών μέτρων, τόσο άμεσων όσο και στρατηγικής σημασίας, για την προστασία των δασών μας από τις δασικές πυρκαγιές. Είναι δε μεγάλης σημασίας ότι η απόφαση αυτή αφορά- με δική μας πρωτοβουλία- ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και τα μέτρα που προτείνονται είναι συνεπώς πολύ πιθανότερο να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα".