Skip to main content

Να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία θέλουν οι Σκοπιανοί

Υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας τάσσονται οι περισσότεροι Σκοπιανοί, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό τοπικής εφημερίδας.
Σε έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ», το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας, έναντι 48% που θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Ποσοστό 1% των ερωτηθέντων δήλωσαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Αναφορικά με την εθνικότητα των ερωτηθέντων, το ποσοστό των Σλαβομακεδόνων που υποστηρίζει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ανέρχεται στο 63%, έναντι 36% που δηλώνει υπέρ της συνέχισής τους, ενώ μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, αφού το 79% είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, έναντι 18% που θεωρεί ότι αυτές πρέπει να διακοπούν.

Το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι, εάν βρεθεί συμβιβαστική λύση για το ζήτημα της ονομασίας, τότε αυτή πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ το 34% δεν υποστηρίζει την ιδέα για διεξαγωγή δημοψήφισματος.

Ακόμη, το ποσοστό των ερωτηθέντων που υποστηρίζουν την πολιτική του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, για το θέμα της ονομασίας, ανέρχεται στο 48%, ενώ ποσοστό 45% δεν εγκρίνει την πολιτική του κ. Γκρούεφσκι για το θέμα αυτό.

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Μαΐου, με δείγμα 1.080 πολιτών.