Skip to main content

Να βγει από το τέλμα της αδράνειας πασχίζει το ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης

Μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές πέρυσι, το κόμμα στη Θεσσαλονίκη υποχώρησε ακόμη περισσότερο καθώς συρρικνώθηκε η δύναμή του στους δήμους.

Γράφει ο Σαλονικιός

Δεν είναι μυστικό ότι στο Κίνημα Αλλαγής υποβόσκει πολλή γκρίνια. Ο βασικός λόγος είναι οι πολύ χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος, το οποίο όχι μόνον δεν καταφέρνει να καταγράψει διψήφια ποσοστά, αλλά ανιχνεύεται χαμηλότερα και από το εκλογικό ποσοστό του περασμένου Ιουλίου. Και αυτό παρά τις σχετικά χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα οι επιθέσεις φιλίας ακόμη και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο δεύτερος λόγος εσωστρέφειας στο ΚΙΝΑΛ. Στη Χαριλάου Τρικούπη καταγράφονται δύο τάσεις, η μία που θα έβλεπε θετικά μια συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό ορισμένες βεβαίως προϋποθέσεις και μια δεύτερη που ούτε θέλει να ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πέραν αυτών, το ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει και πολύ σοβαρά οργανωτικά θέματα. Για να είμαι ακριβής, το κόμμα είναι ανύπαρκτο οργανωτικά. Τα καθοδηγητικά όργανα υπάρχουν μόνον στα χαρτιά, σπανίως συνέρχονται και ακόμη σπανιότερα παρεμβαίνουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τοπικής φύσης ζητήματα. Οργανωτική, αλλά και πολιτική κατά συνέπεια ένδεια του ΚΙΝΑΛ παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη. Καμία ανακοίνωση, καμία παρέμβαση, καμία πρωτοβουλία για τα ζητήματα της πόλης.

Μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές πέρυσι, το κόμμα υποχώρησε ακόμη περισσότερο καθώς συρρικνώθηκε η δύναμή του στους δήμους, ενώ έχει χάσει σημαντικό έδαφος και στο χώρο του συνδικαλισμού. Το μόνο κάστρο που του απέμεινε σε αυτόν το χώρο είναι η προεδρία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου ο Χάρης Κυπριανίδης διαδέχθηκε τον Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη.

Αυτή η ζοφερή κατάσταση συζητήθηκε σε δύο απανωτές συσκέψεις οι οποίες έγιναν σε διάστημα μιας εβδομάδας στο ΕΚΘ. Στην πρώτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου συμμετείχαν ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, οι γραμματείς των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών Νίκος Κριθαρίδης και Γιάννης Κυανίδης, ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Χρήστος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Κυανίδης και διάφορα ακόμη στελέχη όπως οι Τσαραμπουλίδης, Μακρίδης, Μεταλούλης κ.λπ. Μόνη χτυπητή απουσία ήταν του έτερου βουλευτή Γιώργου Αρβανιτίδη.

Στη σύσκεψη την οποία, αν κατάλαβα καλά, προκάλεσε ο Καστανίδης, έπειτα από συνεννόηση με τη Φώφη Γεννηματά, αποφασίστηκε να επιχειρηθεί διεύρυνση των κομματικών οργάνων με τη συμμετοχή και άλλων στελεχών, ώστε να γίνει αισθητή η παρουσία του κόμματος στην Θεσσαλονίκη. Συγκροτήθηκε, μάλιστα και τριμελής επιτροπή (Τσαραμπουλίδης, Κριθαρίδης, Κυανίδης) στην οποία θα υποβάλλονταν προτάσεις για συμμετοχή και άλλων στελεχών.

Η σύσκεψη επαναλήφθηκε την περασμένη Δευτέρα 1 Ιουνίου και πάλι στο ΕΚΘ, αυτή τη φορά όμως, με πολύ μικρότερη συμμετοχή. Για την ακρίβεια ήταν εκεί οι τρεις της επιτροπής, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και οι Παπαστεργίου, Μακρίδης, Κυπριανίδης και Μεταλούλης. Εκεί έπεσαν και κάποιες προτάσεις για αξιοποίηση και άλλων στελεχών, όπως ο Παναγιώτης Τουχτσίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, ο Χρήστος Τζελέπης, πρόεδρος του αντίστοιχου σωματείου στο “Ιπποκράτειο”, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Βασίλης Διαμαντάκης, ο Αντώνης Τασόπουλος από τον Εύοσμο, ο Ανδρέας Μαυρομάτης από τη Μενεμένη, ο Σπύρος Τζελέπης, γιος το πρώην βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη κ.ά.

Όλα αυτά θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα, με τη Χαριλάου Τρικούπη, μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή τη φορά. Ειδικότερα, τα στελέχη της Α' Νομαρχιακής θα διασκευθούν με τον γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Στέφανο Παραστατίδη, ενώ της Β' Νομαρχιακής με τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανόλη Χριστοδουλάκη.