Skip to main content

«Nαι μεν αλλά» για τα νέα μέτρα από τους πολίτες

Υπέρ της λήψης σκληρών αποφάσεων για την οικονομία τάσσεται η κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research. Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Υπέρ της λήψης σκληρών αποφάσεων για την οικονομία τάσσεται η κοινή γνώμη, ωστόσο αντιδρά τόσο στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και στην αύξηση του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Ειδικότερα, το 64,1% των πολιτών θεωρεί αναγκαίες τις σκληρές αποφάσεις για την οικονομία, ωστόσο ένας στους δύο πολίτες (50,4%) τάσσεται κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ το 60,5% διαφωνεί με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

Στην ερώτηση πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, το 36,3% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου πιθανό, ενώ λίγο πιθανό το θεωρεί το 30% των ερωτηθέντων. Αρκετά ή πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει η χώρα δηλώνει το 32,2%.

Οι πολίτες σε ποσοστό που αγγίζει το 71,1% εκτιμούν ότι υπάρχουν δυνατότητες μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, χωρίς να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που αυτό προσφέρει.

Μαγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στο ερώτημα «πόσο χρόνο δίνετε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για να αποδώσουν τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης;»

Το 32,6% δηλώνει ότι δίνει ένα χρόνο, το 27,4% όλη την τετραετία, το 25,3% δύο χρόνια και το 9,6% δηλώνει ότι δίνει τρία χρόνια.

Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν θετικά (57,3%) τη στάση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να στηρίξει υπό όρους την κυβέρνηση. Το ποσοστό αυτό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ ανεβαίνει στο 68,2%.

Τέλος, οι πολίτες σε ποσοστό 58,6% δηλώνουν εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τον πρωθυπουργό στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3-4 Φεβρουαρίου (μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού) σε δείγμα 2.299 ατόμων, άνω των 18 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.