Skip to main content

«Ναι» στον στόχο, «όχι» στον τρόπο από Σαμαρά

Ο πρόεδρος της ΝΔ ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών τονίζει ότι «συναινούμε στο στόχο, δεν στηρίζουμε τον τρόπο», ενώ διαμηνύει ότι το κόμμα του δεν δέχεται τους εκβιασμούς.

«Συναινούμε στο στόχο, δεν στηρίζουμε τον τρόπο», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών διαμηνύει ότι το κόμμα του δεν δέχεται τους εκβιασμούς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «μέσα σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο. Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ,που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές. Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα. Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου;» προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς.

Σε ό,τι αφορά τη συναίνεση, επανέλαβε πως η ΝΔ συναινεί στο στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όμως δεν μπορεί να στηρίξει τον τρόπο. «Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα».

Τόνισε, δε, για άλλη μια φορά πως ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου: «Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε που πατάμε και που πάμε: Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός Μνημονίου, που αποδεδειγμένα, πλέον δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Ζητάμε, κυρίως, ένα πράγμα: Την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν θα γίνει, αν επιβληθεί περισσότερη "ασφυξία" στην Ελλάδα».

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία, ως το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα, αυτό ζητά και αυτό εγγυάται». Καταφέρθηκε εναντίον όσων «τέτοιες στιγμές επιχειρούν αποσταθεροποιήσεις» και σημείωσε: «Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές, προσπαθούν να επιβάλουν στον τόπο, πράγματα που δεν τα αντέχει. Και που δεν οδηγούν πουθενά… Κάνουν λάθος κι όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις. Κάνουν λάθος κι όσοι καλλιεργούν το φόβο ή επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα για να ενδώσει η χώρα σε τέτοιες πιέσεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν μείνουμε προσκολλημένοι σε ιδανικά ευρωπαϊκά και ελληνικά.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει την συμπεριφορά της ΕΕ. «Ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνον η Ελλάδα, βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Να βγει από την κρίση, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να βρει το δρόμο της ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό. Να κοιτάξει μπροστά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Για όλα αυτά, η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες εμπνευσμένους, που να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα. Οι προκλήσεις του σήμερα καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ την αρχή της αλληλεγγύης. Αυτή ήταν η ενοποιητική δύναμη της Ευρώπης. Και αυτή θα κρίνει το μέλλον της».