Skip to main content

ΝΑΟΜΙ: Εργαστήριο ραπτικής ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας σε μετανάστες

Το εργαστήριο ΝΑΟΜΙ γιόρτασε 3 χρόνια λειτουργίας διοργανώνοντας μπαζάρ από ρούχα και αντικείμενα φτιαγμένα από πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπαζάρ με ρούχα, θήκες, πουγκάκια λεβάντας και τσάντες διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το εργαστήριο για πρόσφυγες ΝΑΟΜΙ για να γιορτάσει τα τρία χρόνια λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη.

Το εργαστήριο διδάσκει εδώ και τρία χρόνια ραπτική σε πρόσφυγες και μετανάστες. Προσφέρει μαθήματα για όσους θέλουν να μάθουν απλά να ράβουν τα ρούχα τους αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια για όσους επιθυμούν αργότερα να εργαστούν πάνω στον τομέα αυτό.

«Ξεκινήσαμε μαθήματα ραπτικής για την αυτοεξυπηρέτηση και απασχόληση γυναικών προσφύγων και μεταναστών αλλά καταλάβαμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από εργασία. Έτσι κάναμε και training χειρισμού ραπτικών μηχανών ώστε να μπορούν να μπαίνουν στη αγορά εργασίας. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας, ο μεγάλος σκοπός μας είναι να ιδρύσουμε στο επόμενο έτος μια εταιρεία παραγωγής με το όνομα ΝΑΟΜΙ και μια δική μας κολεξιόν», τόνισε η Δωροθέα Βακάλη, πρόεδρος της φιλανθρωπικής εταιρείας ΝΑΟΜΙ επισημαίνοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει δύο άτομα σε μόνιμη βάση.

Όπως ανέφερε η κ. Βακάλη, όταν δέχεται παραγγελίες για τη σειρά Τ-shirt NAOMI που λάνσαρε, προσλαμβάνει και άλλα άτομα αλλά σε περιοδική, όχι μόνιμη, βάση. Αναφερόμενη στον τρόπο που βοηθάει η εργασία τους πρόσφυγες, η ίδια επισημαίνει ότι σε πρώτο επίπεδο μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι του ή ακόμα και το camp για να συναντηθούν σε έναν χώρο ασφαλή και φιλικό καθώς και να συναντήσουν άτομα από άλλες εθνικότητες και κουλτούρες.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Τίνα, 60χρονη μετανάστρια από τη Νιγηρία, η οποία επισκέπτεται τη ΝΑΟΜΙ εδώ και τρία χρόνια και είναι αυτή που φτιάχνει τα πουγκάκια με τη λεβάντα. «Έρχεσαι εδώ και συναντάς φίλους. Συζητάς μαζί τους και ξεχνάς τα προβλήματα που έχει. Βοηθάει πολύ», αναφέρει. Όπως σημειώνει η ίδια, ξεκίνησε να μαθαίνει ραπτική στο εργαστήριο για να μπορεί να ράβει τα δικά της ρούχα. «Είναι σημαντικό για εμάς τις γυναίκες να μπορούμε να φτιάχνουμε τα ρούχα μας», τόνισε.

Από την εκπαίδευση που παρέχει η ΝΑΟΜΙ ήδη έχει βρει εργασία ένας πρόσφυγας σε μια βιομηχανία. «Μπορεί έως τώρα να είναι το μοναδικό παράδειγμα πρόσφυγα που βρήκε εργασία [από την ομάδα μας], αλλά αυτό και μόνο μας δείχνει ότι υπάρχει δρόμος», τόνισε η κ. Βακάλη.

Τα ρούχα της ΝΑΟΜΙ φτιάχνονται από νήματα και υφάσματα βιολογικά ή επαναχρησιμοποιημένα. Άλλωστε, η ΝΑΟΜΙ έγινε αρχικά γνωστή καθώς έραψε τα πρώτα της προϊόντα από τις κουβέρτες που άφηναν πίσω τους οι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Τις σειρές αυτές προϊόντων μάλιστα τις έχει ονομάσει Remember Idomeni και τις συμπεριέλαβε και στο αποψινό μπαζάρ. Αντίστοιχα, διατίθενταν ρούχα από κομμάτι γιλέκων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και απο ρετάλια βιοτεχνιών.