Skip to main content

Νάουσα: Κανονικά οι Γενίτσαροι και Μπούλες - «Δεν είναι καρναβάλι»

Στο 100% η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Νάουσας, καμία ακύρωση λόγω κορωνοϊού- Τι λένε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και ο δήμαρχος

Μπορεί η πόλη της Νάουσας που ξεχωρίζει στην Κεντρική Μακεδονία για τις καρναβαλικές της εκδηλώσεις να ακύρωσε όλα όσα επρόκειτο να πραγματοποιήσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό, ωστόσο οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μην πραγματοποιήσουν το περίφημο δρώμενο με τους «Γενίτσαρους και τις Μπούλες».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Γενίτσαροι και Μπούλες» και «Νταβέλης» αναφέρουν ότι το δρώμενο θα διεξαχθεί κανονικά.

«Το εν λόγω δρώμενο δεν εμπίπτει στις διατάξεις της ΚΥΑ καθώς ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα και δεν αποτελεί καρναβαλική εκδήλωση», εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάουσας Δημήτρης Μάντσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής αγγίζει το 100% και δεν υπάρχει κάποια ακύρωση, ως εκ τούτου, οι μόνες εκδηλώσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν θα είναι αυτές που διοργανώνει ο δήμος Νάουσας.

«Το μέτρο είναι κατά κάποιο τρόπο παράλογο. Αυτό το σαββατοκύριακο αναμένονται 600 άτομα στη Νάουσα, άλλα 500 στην ευρύτερη περιοχή και χιλιάδες ακόμα εάν συνυπολογιστούν και οι εκδρομείς που θα μεταβούν σε περιοχές της Πέλλας. Παράλληλα περιμένουμε 50 λεωφορεία με επισκέπτες που θα έρθουν μόνο την Κυριακή. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει κάπου να φάνε. Εκεί δεν θα υπάρξει συνωστισμός; Ή μήπως οι επαγγελματίες δεν πρέπει να τους εξυπηρετήσουν;», τόνισε ο κ. Μάντσιος.

Σύσκεψη στον δήμο

Όπως τονίζει στην Voria.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, «πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία 70 χρόνια», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οργανωτικά δεν υπάρχει από τον δήμο κάποια παρέμβαση στο δρώμενο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες.

Ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει είναι πως εφόσον δεν θα γίνουν εκδηλώσεις από τον δήμο, δεν ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς σε περίπτωση πραγματοποίησης του εθίμου κλείνουν όλοι οι δρόμοι της Νάουσας.

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, αφού και στην Πάτρα υπάρχουν προθέσεις από ομάδες να παρελάσουν αυτόνομα. Στη Νάουσα θα γίνει σήμερα μια σύσκεψη ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει», επισήμανε ο κ. Καρανικόλας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι «θα τηρηθεί το έθιμο απαράβατα και θα διεξαχθεί το δρώμενο, όπως γίνεται αιώνες τώρα», ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι «οι παράλληλες εκδηλώσεις των καταστημάτων θα πραγματοποιηθούν όπως έχουν ανακοινωθεί».