Skip to main content

NASA: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από τα βάθη του σύμπαντος που προκαλούν δέος

Εντυπωσιακές οι νέες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb - Τις εντυπώσεις έκλεψε η εικόνα από το νεφέλωμα Carina.

Οι πρώτες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb έφτασαν στη Γη και προκαλούν δέος, με την NASA να πραγματοποιεί live παρουσίαση για το συγκεκριμένο υπερθέαμα που προσφέρει μια μικρή γεύση από το διάστημα.

Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο άνθρωπος παρατηρεί την ουσιαστική μορφή του σύμπαντος, καθώς πριν από λίγο καιρό τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία της μεγαλύτερης μαύρης τρύπας που βρίσκεται στη καρδιά του γαλαξία μας και έχει μάζα που είναι 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Αρχικά, η διαστημική υπηρεσία παρουσίασε μια εικόνα με ένα αστέρι από το νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου, το οποίο πεθαίνει σιγά σιγά και καλύπτεται από σκόνη και στρώματα φωτός.



Έπειτα, δημοσίευσε ακόμα μια επιβλητική εικόνα από το σμήνος γαλαξιών του Κουιντέτο του Στέφαν (το πρώτο γκρουπ με γαλαξίες που παρατήρησε ποτέ ο άνθρωπος), όπου δείχνει τεράστια κρουστικά κύματα και παλιρροϊκές ουρές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο στιγμιότυπο χαρακτηρίστηκε ως «πρώτη θέση στην παρατήρηση του διαστήματος».



Παρόλα αυτά, τις εντυπώσεις έκλεψε η εικόνα από το νεφέλωμα Carina, καθώς φαίνεται μια θάλασσα από αστέρια και κοσμικούς βράχους, με την υπεριώδη ακτινοβολία και τους αστρικούς ανέμους να διαμορφώνουν κολοσσιαίους τοίχους σκόνης και αέρια.  Η εικόνα που παρουσίασε η NASA από το τηλεσκόπιο James Webb έχει τίτλο «Ένα αστέρι γεννιέται» και δείχνει νέφη από σκόνη στο προσκήνιο, ενώ στο παρασκήνιο διακρίνονται αστέρια, στα πρώιμα στάδια του σχηματισμού τους.



Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον μιλώντας σχετικά για τις εικόνες που προκαλούν δέος, επανέλαβε τα λόγια του αείμνηστου Καρλ Σαγκάν, τονίζοντας ότι «κάπου κάτι απίστευτο περιμένει να γίνει γνωστό», όπως μεταφέρει το newsbeast.

Η πρώτη εικόνα από το διάστημα

Η εικόνα πρώτη που παρουσιάστηκε στην αρχή της παρουσίασης από τον Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.



Τουλάχιστον μία από τις θαμπές, παλιότερες εικόνες φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας -μια σύνθεση εικόνων φωτός διαφορετικού μήκους κύματος– ανάγεται σε περισσότερα από 13 δισ. χρόνια πριν, είπε ο Νέλσον. Αυτό το καθιστά μόλις 800 εκατ. χρόνια νεότερο από το Big Bang, το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που έθεσε σε κίνηση τη διαστολή του γνωστού σύμπαντος περίπου πριν από 13,8 εκατ. χρόνια.