Skip to main content

Ναυάγια σε Λέσβο-Κύθηρα: 17 νεκροί, 28 αγνοούμενοι, 80 διασωθέντες - «Υπεύθυνη η Τουρκία»

Βαρύς ο απολογισμός από τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα - 17 νεκροί, 28 αγνοούμενοι, 18 διασωθέντες μέχρι στιγμής - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο

Τις ευθύνες της Τουρκίας για την κατάσταση που διαμόρφωνεται στο Αιγαίο με τις τραγωδίες με μετανάστες, πολλές φορές με σαπισμένα καρυδότσουφλα ή άθλιες βάρκες, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τα δύο ναυάγια που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τις τελευταίες ώρες στα Κύθηρα και τη Λέσβο.

Ο απολογιασμός για άλλη μια φορά βαρύς: 18 νεκροί στη Λέσβο και 15 οι αγνοούμενοι στα Κύθηρα - με άλλους περίπου 13 να αγνοούνται στη Λέσβο. Την ίδια ώρα και χάρη στις προσπάθειες των ανδρών του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και των κατοίκων των δύο νησιών, 80 άτομα διασώθηκαν στα Κύθηρα με 18 εξ αυτών να είναι παιδιά και 7 γυναίκες.

Διαβάστε ακόμη: Τραγωδία στη Λέσβο: 16 γυναίκες νεκρές και ένα ανήλικο μετά από ναυάγιο με μετανάστες (vid)

Στη Λέσβο τόσο τα θύματα όσο και οι διασωθέντες ήταν νεαρές γυναίκες με καταγωγή από χώρες της Αφρικής με ένα ανήλικο αγόρι να είναι το 17ο θύμα του ναυαγιού στην περιοχή Προβοσκίδα.



«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καταλογίζοντας «ανεύθυνη συμπεριφορά και πλημμέλειες» στη γείτονα. Όπως τόνισε, μάλιστα, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους όχι, δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εγκληματική ενέργεια ήταν αυτό που έγινε χθες, να επιβιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας των τουρκικων αρχών γι' αυτή την τραγωδία» κατεληξε στις αναφορές του στα δύο ναύαγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κύθηρα: «Είδα 5 ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μου»

Η πιο συγκλονιστική περιγραφή για όσα συνέβησαν στα Κύθηρα ήρθε δια στόματος του δημάρχου του Νησιού ο οποίος, όπως είπε, «είδα μπροστά μου να πνίγονται πέντε άτομα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Πέμπτης στα Κύθηρα έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 80 αλλοδαποί εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο – σοκ από το ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα – «Τους είδαμε να πνίγονται»

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθει όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται».

 




Την ίδια εικόνα μετέφερε στο ΟΡΕΝ και ο κάτοικος των Κυθήρων Γιώργος Πρωτοψάλτης ο οποίος είπε ότι το ναυάγιο με το ιστιοφόρο σημειώθηκε στο πιο δύσκολο κομμάτι κοντά στο λιμάνι των Κυθήρων, ένα όρμο με απότομους βράχους.

«Είδαμε ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μας. Να προσπαθούν να κρατηθούν σε μια μικρή γλύστρα που υπάρχει εκεί και να τους παρασύρουν τα κύματα» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης. Σύμφωνα με τον ίδιο «από τις γυναίκες δεν θα γλίτωνε καμία αν δεν γινόταν μια πατέντα με σάκο οικοδομής και γερανό για να τις σώσουν».




Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μάλιστα, ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας κατέβηκε με κίνδυνο της ζωής του στο σημείο που ήταν εγκλωβισμένοι μετανάστες για να συντονίσει και να βοηθήσει. Κατά τον αυτόπτη μάρτυρα ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν νεαρές γυναίκες, νεαροί άνδρες και 2-3 παιδιά.

Μετά τη διπλή τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, με ανάρτησή του στο Twitter απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» στην Τουρκία να λάβει μέτρα «για να σταματήσει παράνομες αποπλεύσεις εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών». «Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς ανθρώπους σήμερα στο Αιγαίο, οι άνθρωποι πνίγονται σε επικίνδυνα σκάφη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει» κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Την ίδια ώρα, τους 17 έφτασαν οι νεκροί στο ναυάγιο στη Λέσβο που σημειώθηκε σχεδόν την ίδια ώρα με αυτό στα Κύθηρα. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, τα 16 από τα θύματα του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο ήταν νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής ενώ το 17ο θύμα είναι ένα αγόρια ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Η λέμβος βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10) στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» ανατολικά του νησιού ενώ 10 είναι οι γυναίκες που διασώθηκαν με ορισμένες εξ αυτών να εντοπίζονται σε βραχώδεις περιοχές. Οι διασωθείσες έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Συνολικά στη λέμβο στη Λέσβο επέβαιναν, κατά τη δήλωση των επιβαινόντων σε αυτή, περίπου 40 άτομα.  Το πρωί της Πέμπτης και ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους.

Η βάρκα με τους μετανάστες όπως εκτιμάται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες καθώς στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα

Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το Associated Press από τα Κύθηρα και συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου στο σημείο, δηλαδή, που βούλιαξε ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, κατά την ενημέρωση που έλαβε το Λιμενικό, περίπου 95 άτομα.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζεται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.

Το ιστιφόρο έστειλε σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο το βράδυ της Τετάρτης και μετά από 20 λεπτά προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε.

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».