Skip to main content

Ναυάγιο για ΝΔ το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές της ΚΕΔΕ

Οι διεκδικητές της προεδρίας θα κατέλθουν με διαφορετικές παρατάξεις, παρά τις επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος να αποφευχθεί διάσπαση

Προς οριστικό ναυάγιο οδηγείται απ’ ότι φαίνεται η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να κατέλθει με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Το πρόβλημα για το ποιος από τους δύο που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα τεθεί επικεφαλής είναι όπως όλα δείχνουν αξεπέραστο. Έτσι, οι δύο διεκδικητές της προεδρίας της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου θα κατέλθουν με διαφορετικές παρατάξεις, παρά τις επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος να αποφευχθεί η διάσπαση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Σεπτεμβρίου η Πειραιώς είχε συγκαλέσει σύσκεψη στην Αθήνα, υπό τον γραμματέα του κόμματος Γιώργο Στεργίου, στελέχη του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, μαζί και τους δύο ενδιαφερόμενους για την προεδρία της ΚΕΔΕ, στην οποία είχε συμφωνηθεί να υπάρξει ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, είχε δοθεί χρόνος στους δύο δημάρχους να τα βρουν μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής.

Οι κ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου συναντήθηκαν έκτοτε τρεις φορές χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να συμφωνήσουν αφού κανείς από τους δύο δεν έκανε πίσω. Η τελευταία άκαρπη συνάντησή τους έγινε το περασμένο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη. Όλοι περίμεναν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπήρχε νέα παρέμβαση της Πειραιώς προκειμένου να λυθεί η εκκρεμότητα, ωστόσο η ηγεσία του κόμματος δεν προχώρησε σε καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα το διάστημα αυτό οι δύο διεκδικητές φρόντισαν να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους με συνεχείς επαφές με δημάρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης τα οποία θα συγκροτήσουν τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ από την οποία θα αναδειχθεί το 30μελες διοικητικό συμβούλιο το οποίο, με την προσθήκη και του δημάρχου Αθηναίων που είναι εξ οφίτσιο μέλος του, θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κυρίζογλου φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία, σε κάθε περίπτωση, ως επικεφαλής της παράταξης Πανελλήνια Αυτοδιοικητική Συνεργασία (Π.Α.ΣΥ.). Την υποψηφιότητα του δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης στηρίζουν ως γνωστόν και δήμαρχοι οι οποίοι προέρχονται από την κεντροαριστερά και πιθανή επίσημη στήριξη του κ. Κυρίζογλου από τη Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως να τους δυσκόλευε. Επιπλέον, στο επιτελείο του προέδρου της ΠΕΔΚΜ εκτιμούν ότι με τη στήριξη η οποία έχει εκφραστεί ήδη προς την Π.Α.ΣΥ., η παράταξη θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον κρίσιμο αριθμό εκλεκτόρων που απαιτούνται ώστε ο κ. Κυρίζογλου να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία, στην περίπτωση αυτή βεβαίως, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις καθώς δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία.

Αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθειά του είναι και ο κ. Παπαστεργίου ο οποίος υπολογίζει πως θα καταφέρει να έχει την σιωπηρή έστω, στήριξη του κόμματος στην περίπτωση που ο κ. Κυρίζογλου τραβήξει το δρόμο του. Ο δήμαρχος Τρικκαίων θεωρεί πως με τον τρόπο αυτόν θα καταφέρει να συσπειρώσει μεγάλο μέρος των έτσι κι αλλιώς ισχυρών γαλάζιων δυνάμεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Κατόπιν αυτών, το σενάριο που θέλει τους κ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου να κατεβαίνουν ξεχωριστά στις εκλογές της ΚΕΔΕ φαντάζει πλέον το πιθανότερο, εκτός εάν υπάρξει την τελευταία στιγμή αποφασιστική παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος και προσωπικά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδεχόμενο το οποίο, πάντως, δεν φαντάζει και πολύ πιθανόν.