Skip to main content

Αναστάτωση στον οικολογικό χώρο της Θεσσαλονίκης εν όψει εκλογών

Οι «Γειτονιές σε Δράση» αποφάσισαν να μη συνταχθούν με την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», όμως φαίνεται ότι η παράταξη δύσκολα θα διεκδικήσει τον δήμο.

Δύσκολα θα είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη η παράταξη «Γειτονιές σε Δράση», η οποία μάλιστα είχε κατορθώσει ως μοναδική εκπρόσωπος του οικολογικού χώρου το 2014 να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο.

Έτσι αναμένεται ο οικολογικός χώρος να εκπροσωπηθεί στις δημοτικές εκλογές, στον κεντρικό δήμο, από την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», με υποψήφιο δήμαρχο τον Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Οι «Γειτονιές σε Δράση» ήταν σε διαβούλευση αυτό το διάστημα, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στον συνδυασμό του κ. Τρεμόπουλου, όμως παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη και εγγράφως είχαν εκφράσει τη θέση υπέρ της συνεργασίας με την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», τελικά τέτοια απόφαση δεν ελήφθη.

Αντιθέτως, η Μόνικα Αϊβάζογλου, ως εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος εκλεγείσα με τις «Γειτονιές σε Δράση», προσχώρησε στην παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια, ενώ γνωστά στελέχη της, όπως ο Κώστας Εφραιμίδης ή ακόμη και ο Φώτης Μπίμπασης, που είναι οικολόγος, πλην όμως δεν είχε στηρίξει τις «Γειτονιές» το 2014 και πήγε με την «Ανοιχτή Πόλη», έχουν συνταχθεί με την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Η πλειοψηφία των στελεχών της παράταξης πάντως αναμένεται να συνταχθούν με τον κ. Τρεμόπουλο, όχι όμως και ο επικεφαλής των «Γειτονιών» σήμερα, Παναγιώτης Λογγινίδης, με τη δική του «ομάδα».

Οι «Γειτονιές σε Δράση» σε σημερινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Οι Γειτονιές σε δράση, ενεργώντας με μόνο γνώμονα την ενότητα και το όφελος του οικολογικού χώρου και τον δημοτών, ζήτησαν συνάντηση με την Οικολογία Αλληλεγγύη, στα πλαίσια της διερεύνησης κοινής καθόδου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, οι όροι που έθεσε η Οικολογία Αλληλεγγύη ουδόλως επιτρέπουν όποια διαδικασία συνεργασίας και σχηματισμού ενιαίου οικολογικού μετώπου στην πόλη, η έλλειψη του οποίου ταλανίζει την πόλη και τη χώρα. Ελπίζουμε να συναντηθούμε στο μέλλον στους κοινούς αγώνες και ευχόμαστε στην παράταξη του Κου Τρεμόπουλου καλή επιτυχία».

Άμεση ήταν η απάντηση της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης»: «Ευχαριστούμε τα μέλη των Γειτονιών σε Δράση που μας έστειλαν ευχές για καλή επιτυχία και τα βεβαιώνουμε ότι οι πολίτες που εκτιμούν την ιστορική προσφορά, τη συλλογική δράση, τη δημοκρατική λειτουργία, τη συνέπεια, τη συνέχεια και τις νίκες που έχει πετύχει η 'Οικολογία – Αλληλεγγύη' μέσα κι έξω από τους θεσμούς, θα εξασφαλίσουν και την αναβαθμισμένη παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης».