Skip to main content

ΝΔ: Επικοινωνιακό ευχολόγιο το ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνιακό ευχολόγιο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Χρ. Ζώης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκτίθεται.

Επικοινωνιακό ευχολόγιο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, για την τοπική αυτοδιοίκηση ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκτίθεται σε κάθε βήμα της σε σχέση με τις «Καλλικρατικές» δεσμεύσεις της.

«Πέρα από την τεράστια καθυστέρηση με την οποία αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας αφού έπρεπε, με βάση τον «Καλλικράτη», να έχει εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ μόνο ως «επικοινωνιακό» πρόγραμμα μπορεί να χαρακτηριστεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ζώης, καθώς όπως αναφέρει το πρόγραμμα:

- Δεν προσδιορίζει σε τί ποσοστό χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε τι ποσοστό ανέρχεται η κρατική συμμετοχή. Ουσιαστικά δεν αναλαμβάνεται καμία συγκεκριμένη δέσμευση έναντι του κρατικού προϋπολογισμού.

- Ανοίγει το δρόμο για «κούρεμα» των πόρων της Αυτοδιοίκησης, καθώς το ίδιο ποσό που προορίζονταν για την περίοδο 2011-2015, τώρα μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως το 2017.

- Είναι ένα πρόγραμμα αδιαφανές, χωρίς συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των πόρων του. Αρκεί να δει κανείς ότι το 25% του προγράμματος, δηλαδή 1 δις ευρώ, είναι οι λεγόμενες «οριζόντιες δράσεις» του προγράμματος. Δηλαδή, τουλάχιστον 1 δις ευρώ θα κατανεμηθεί κατά τη βούληση του Υπουργού και χωρίς κανένα κριτήριο.

«Πάνω απ' όλα», καταλήγει ο βουλευτής Λάρισας, «είναι ένα πρόγραμμα που θα μείνει για πολύ καιρό ακόμη στα «χαρτιά», έως ότου εκδοθούν οι τρεις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του».