Skip to main content

ΝΔ: Εξαπατούν τους δικαιούχους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας για τις εκταμιεύσεις προκαταβολών στους Δικαιούχους των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ.

Για εξαπάτηση των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μιλά ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης και η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή «τον κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος δικαιούχων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».

«Ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φτάνει στο σημείο να κομπάζει, πως δεν ξέρει τι της γίνεται, ενώ μιλάει για αυταπάτη, έμπρακτα διαπρέπει στην εξαπάτηση. Τον περασμένο  Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, θα μπορούν να κάνουν χρήση της προκαταβολής της επιχορήγησης, χωρίς την έκδοση εγγυητικής επιστολής».

Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, «η κυβέρνηση εξαπατούσε διπλά:

Πρώτον, γιατί ο μηχανισμός για αυτήν τη διευκόλυνση είχε προβλεφθεί στο Ν. 4314 / 2014 (Άρθρο 28 / Παρ.11) για το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 που είχαμε ψηφίσει εμείς.

Και δεύτερον, γιατί στα εγχειρίδια νέων προγραμμάτων, αναφέρεται ρητά ότι η εκταμίευση της προκαταβολής του 40% της επιχορήγησης, μπορεί να γίνεται με υποχρεωτική προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον επιχορηγούμενο. Αντιγράφουν στα λόγια, διαψεύδουν στην πράξη».

Οι δύο βουλευτές ρωτούντον υπουργό Οικονομίας ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της θεσμοθέτησης του πλαισίου λειτουργίας του εν λόγω μηχανισμού Ανοιχτών Καταπιστευτικών Λογαριασμών (Escrow Accounts) καθώς και πότε θα υλοποιηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης. Επίσης, οι δύο βουλευτές ζητούν ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός για την εκταμίευση των προκαταβολών στους Δικαιούχους των προγραμμάτων, χωρίς την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.