Skip to main content

ΝΔ για δήμαρχο Θεσσαλονίκης: Θέμα χρόνου να κλείσει η υποψηφιότητα

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση του εκλεκτού της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης. Τα νέα σενάρια, η ονοματολογία, οι «ανταρσίες» και οι σημερινές παρουσίες.

«Είναι θέμα χρόνου να κλείσει το θέμα της υποψηφιότητας που θα στηρίξει η ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, με ευθύνη του ίδιου του προέδρου, ειδικά για μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τα πράγματα να ξεφύγουν».

Η δήλωση ανήκει σε ανώτατο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, που μίλησε σήμερα το πρωί στη Voria.gr, λίγο πριν αρχίσουν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην πόλη σχετικά με τον υποψήφιο που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Γιάννη Μπουτάρη (εφόσον αυτός αποφασίσει να είναι υποψήφιος) και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει τον «γαλάζιο» εκλεκτό για ένα δήμο ο οποίος είναι ο διακαής πόθος της ΝΔ.

Είναι σαφές και σε κεντρικό επίπεδο στο κόμμα ότι δημιουργείται μια κατάσταση αποσυσπείρωσης των κεντροδεξιών ψηφοφόρων στη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με τη συσπείρωση και τη διεύρυνση που θέλει να πετύχει η ΝΔ με μια υποψηφιότητα για το δήμο, η οποία θα είναι συναινετική και θα προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.

Το γεγονός ότι εμφανίζονται από τα κεντροδεξιά πολλοί εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι μόνο καλό δεν είναι για τη ΝΔ και όσο δεν ανακοινώνεται επίσημη στήριξη οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα ενισχύονται.

Κεντρικά κομματικά στελέχη και στελέχη στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι «βασική προτεραιότητα είναι οι εθνικές εκλογές», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε θέλουν να «βάψουν» γαλάζιους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Σενάρια

Η υποψηφιότητα του Πάρη Μπίλλια, που φέρεται ως κεντρική επιλογή της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης, έχει ήδη να αντιμετωπίσει κι άλλους επίδοξους δημάρχους, προερχόμενους από τη ΝΔ. Τουλάχιστον σε επίπεδο κουβέντας στην πόλη και παρασκηνιακών κινήσεων.

Έτσι, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αποτελεί μια εν δυνάμει υποψηφιότητα, ο Γιώργος Ορφανός το παλεύει, ενώ και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν μπορεί να κλείσει τα αυτιά στους υποστηρικτές του που τον καλούν να αναλάβει πρωτοβουλία.

Προφανώς, όσο δεν κλείνει η ΝΔ τη στήριξη, τόσο θα ενισχύονται αυτές οι τάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται από συγκεκριμένους κύκλους μια προσπάθεια επαναφοράς του ονόματος του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ως του καταλληλότερου υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης για λογαριασμό της ΝΔ, ως «επιλογή νίκης», όπως την περιέγραψαν «γαλάζια» στελέχη στη Voria.gr. Σενάριο, που όμως είχε παίξει και στο παρελθόν, όμως ο κ. Καϊτεζίδης το είχε απορρίψει, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ενώ και σήμερα ο ίδιος δεν έχει αφήσει να φανεί κάτι σε σχέση με ενδεχόμενη μεταπήδησή του στον κεντρικό δήμο.

Οι... αντάρτες

«Μουρμούρες» όμως στην πόλη προκάλεσε και η στάση που κράτησε κεντρικά το κόμμα στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου, με ομάδα στελεχών να αντιμετωπίζουν κυρώσεις, χάνοντας μάλιστα τα κομματικά τους αξιώματα σε πρώτη φάση, εξαιτίας της απομάκρυνσής τους από την κεντρική επιλογή της ΝΔ να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, «παραλληλισμοί δεν μπορούν να γίνουν. Στην περίπτωση της Ηπείρου είχαμε μια ξεκάθαρη κατάσταση και μια δεδομένη επιλογή της ηγεσίας του κόμματος, που ελήφθη από τα συλλογικά του όργανα. Ως ιδιώτης ένα στέλεχός μας μπορεί να υποστηρίξει για δικούς του λόγους μια οποιαδήποτε αυτοδιοικητική υποψηφιότητα. Όμως όταν επικαλείται την κομματική του ιδιότητα γι' αυτό το σκοπό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και προφανώς επιλήψιμο».

Σε πρώτη φάση οι «γαλάζιοι αντάρτες» της Ηπείρου έχασαν τα κομματικά τους αξιώματα, σε δεύτερη φάση παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα του κόμματος (όχι πάντως με το ερώτημα της διαγραφής), ενώ πιθανώς να υπάρξει και συνέχεια...

Το ερώτημα «τι θα γίνει σε ανάλογη περίπτωση στη Θεσσαλονίκη;» δεν μπορεί προς το παρόν να σταθεί, δεδομένου ότι ούτε συλλογικές αποφάσεις, ούτε απόφαση του προέδρου για τον υποψήφιο δήμαρχο έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Οι σημερινές παρουσίες

Στη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν εκτός του κ. Αυγενάκη, ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Καραμανλής (βουλευτής Σερρών), ενώ στο χώρο των συναντήσεων βρέθηκαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Κατερίνα Μάρκου, όπως και οι κ.κ. Φάνης Παπάς και Κλεόβουλος Θεοτόκης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε κάποια κομματική κινητοποίηση, αλλά ουσιαστική συνάντηση με τους φορείς. Ο κομματικός μηχανισμός και τα στελέχη θα έχουν τον πρώτο λόγο στην επίσημη επίσκεψη του προέδρου το τελευταίο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ.

Και να κάνουμε και μια απαραίτητη διευκρίνιση: Ζήτημα αλλαγής του γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, δεν υπάρχει...