Skip to main content

ΝΔ: Με μπαλώματα δεν γίνεται μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Υγείας

Είναι προφανές ότι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πνέει τα λοίσθια, τόνισε η ΝΔ.

«Με αυταρχισμό και μπαλώματα δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» δήλωσαν από κοινού ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας, με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαιώνει ιατρούς των Κέντρων Υγείας και των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «βάφτισε» αυθαίρετα ως οικογενειακούς προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). 
 
Αναλυτικά η δήλωση: 

Πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο (απόφαση 1845/29.03.2019) έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ιατρών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), οι οποίοι εξαναγκάζονταν με εντολή της διοίκησης της μονάδας τους να μετατραπούν χωρίς τη θέλησή τους σε οικογενειακούς ιατρούς. Πρόκειται για μία απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2018 υπό την πίεση να λειτουργήσει το δικό της νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προέβη σε αυτήν την κίνηση απελπισίας επειδή από τη μια δεν μπορούσε να στελεχώσει με ιατρούς τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και από την άλλη δεν υπέγραφαν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι ιατροί. 
 
Είναι προφανές ότι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πνέει τα λοίσθια. Με μπαλώματα και αυταρχικής λογικής αποφάσεις δεν μπορεί να χαραχθεί σοβαρή πολιτική υγείας. Επείγει η πολιτική αλλαγή στη χώρα ώστε μία νέα κυβέρνηση να θέσει την πολιτική υγείας σε νέες βάσεις, με τη συνεργασία των ιατρών.