Skip to main content

ΝΔ: Σε καλύτερο επίπεδο η προστασία της φέτας με τη CETA

Η Πειραιώς ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα, καθώς και στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την CETA.

Σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν φέρνει την προστασία της φέτας η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά (CETA), υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ.

Σημειώνει ότι για τους παραγωγούς - στην πλειοψηφία τους Έλληνες - που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα», συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση «Made in Canada» και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα.

Η Πειραιώς προσθέτει, επίσης, ότι η συμφωνία προβλέπει πως από εδώ και στο εξής, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα», παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «τυρί τύπου φέτας» Made in Canada.

«Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη. Δηλαδή, το "τυρί τύπου φέτα" του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη», τονίζει η ΝΔ, ενώ ασκώντας και κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρει ότι «το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή και την υπογραφή του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, καταψήφισαν τη CETA, όχι για τη φέτα, αλλά για εργασιακά θέματα.

«Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο της Συμφωνίας αυτής είναι θετικό για την Ελλάδα και σε αυτό στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», συνεχίζει η ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως με τη συγκεκριμένη συμφωνία για την Ελλάδα εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων.