Skip to main content

ΝΔ Θεσσαλονίκης: Σε εκλογική εγρήγορση το κόμμα δια παν ενδεχόμενο...

Τι συζήτησαν Μαρινάκης-Χαρδαλιάς με βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Το παρασκήνιο, οι εκτιμήσεις και οι... εκλογικοί αντιπρόσωποι

Σε παρατεταμένη εκλογική ετοιμότητα φαίνεται να μπαίνει η Νέα Δημοκρατία ως κομματικός μηχανισμός. Αυτό τουλάχιστον "συμπέραναν" κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, που ήταν ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν στις συναντήσεις και συσκέψεις με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη, και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι κ.κ. Μαρινάκης και Χαρδαλιάς βρέθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη και πέρα από όσα ανακοινώθηκαν στα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν από τις συναντήσεις τους, είχαν και "ζύμωση" με τα κομματικά στελέχη και τους επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις συσκέψεις τους με τους βουλευτές του νομού και με τα κομματικά στελέχη, στα γραφεία της ΝΔ στη Μιχαήλ Καλού 6, ουσιαστικά συζητήθηκε η εκλογική ετοιμότητα στο "γαλάζιο" στρατόπεδο στην περιοχή.

Η οποία προφανώς συναρτάται και με την πορεία του κυβερνητικού έργου, όμως η κουβέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στα των εθνικών εκλογών. Μέχρι και ζήτημα εκλογικών αντιπροσώπων ετέθη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παριστάμενους να... απορήσουν. Το έθεσε μαθαίνουμε ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος όμως και στις προηγούμενες εκλογές περίπου ενάμιση χρόνο πριν ζητούσε εκλογικούς αντιπροσώπους...



Την απορία όμως έλυσε ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος είπε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών. Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν συμμετέχοντες στις συσκέψεις, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή σε 18 μήνες, γι' αυτό και ο κομματικός μηχανισμός μπαίνει σε εκλογική ετοιμότητα. Επειδή το τελευταίο 18μηνο είθισται να θεωρείται προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον για τους κομματικούς μηχανισμούς, που προετοιμάζονται.

Ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος φρόντισε και στις επίσημες δηλώσεις του να δώσει τον τόνο της εγρήγορσης, στέλνοντας αφενός σαφή πολιτικά μηνύματα, αφετέρου λέγοντας πως το δικό του πρόγραμμα περιοδειών, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη θα επεκταθεί ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα και δήμο δήμο στην Αττική...

Από τις χτεσινοβραδινές συσκέψεις το συμπέρασμα που έβγαλαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ότι ο κομματικός μηχανισμός μπαίνει σε μια παρατεταμένη 18μηνη περίοδο εκλογικής ετοιμότητας, παρότι κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ούτε από τον κ. Μαρινάκη, ούτε από τον κ. Κονταδάκη. Και οι δυο ήταν σαφείς υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και όχι νωρίτερα. Ο σχεδιασμός όμως για τις εκλογές έχει αρχίσει και την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου σηματοδοτούν άλλωστε και οι παραιτήσεις γενικών γραμματέων, προέδρων ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κτλ., ώστε να μην έχουν κώλυμα - ασυμβίβαστο για τις εκλογές (και να είναι υποψήφιοι βουλευτές), όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν...

Επίσης έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του νέου γραμματέα της ΝΔ στην πόλη συνοδεύτηκε κι από την πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης για το 2022, και μάλιστα σε ολομέλεια, έπειτα από πολλούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση ο κομματικός μηχανισμός έλαβε το μήνυμα, όπως τονίζουν στελέχη του, ότι η στρατηγική για τις επόμενες εκλογές αρχίζει και πως μετά και την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, ανανεωμένο το κόμμα σε όλα τα επίπεδα είναι σε ετοιμότητα και κινητοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόεδροι των ΔΕΕΠ Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μητράκας και Θωμάς Βράνος τόνισαν στους κ.κ. Μαρινάκη και Κονταδάκη ότι αφενός πρέπει να εξεταστούν τα οργανωτικά θέματα, αφετέρου τα επιμορφωτικά σεμινάρια στα στελέχη, που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα από τα κεντρικά του κόμματος (το ερχόμενο Σάββατο διοργανώνεται ακόμη ένα) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει απόλυτη εκλογική ετοιμότητα όποτε κι αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Οι ΔΕΕΠ Α' και Β' Θεσσαλονίκης πάντως ήδη αρχίζουν να δημιουργούν μια πρώτη βάση εκλογικών αντιπροσώπων, αρχίζοντας από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις εκλογές του 2019.



Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης ζητήματα προβολής και επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη, ζητήματα εξωστρέφειας και οργάνωσης. Ετέθη ακόμη θέμα αποσαφήνισης του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας της Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης της ΝΔ, μετά τις αλλαγές στην κομματική οργάνωση (συγχώνευση τριών ΝΟΔΕ της Α' Θεσσαλονίκης σε μια ΔΕΕΠ), ενώ έγινε αναφορά και στην ανάγκη νέας στρατηγικής προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά της ΝΔ στις επόμενες εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης, που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Και αυτό επικύρωσε και ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι θα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη μια φορά κάθε έξι εβδομάδες.

Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης εκτός της κ. Άννας Ευθυμίου (νόσησε από κορωνοϊό) και του κ. Στράτου Σιμόπουλου. Επίσης, συμμετείχε η διευθύντρια του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου, η Μαρία Σαρηγιαννίδου ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, ο πρόεδρος της Διοικούσας, Τάσος Σπηλιόπουλος, οι πρόεδροι των ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μητράκας και Β' Θεσσαλονίκης, Θωμάς Βράνος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Χρυσόστομος Τσατσούλης, ο πρόεδρος της ΟΚΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, Γιάννης Πάιδας, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Δημήτρης Μπρούσας και ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού Οργανώσεων Β. Ελλάδας, Κώστας Φωτίου.

Στην επίσκεψη στα γραφεία της Διοικούσας του κ. Χαρδαλιά συζητήθηκαν ζητήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και ζητήματα Πολιτικής Προστασίας (από τον κορωνοϊό έως τις πυρκαγιές του καλοκαιριού), καθώς η θητεία του κ. Χαρδαλιά στην Πολιτική Προστασία δεν έχει... ξεχαστεί ούτε από τον ίδιο, ούτε από τα κομματικά στελέχη.

Όμως και στη συγκεκριμένη συνάντηση η κουβέντα "γύρισε" επίσης στις εθνικές εκλογές, με τον ίδιο τον κ. Χαρδαλιά να εκτιμά μάλιστα ότι είναι πιθανό να γίνουν νωρίτερα της τετραετίας περισσότερο όμως ως "αίσθηση", καθώς η κυβέρνηση στο σύνολό της διαβεβαιώνει ότι ο προγραμματισμός της είναι να γίνουν οι εκλογές το 2023.