Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
x

"ΝΑΙ" ΑΠΟ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ

Αύριο θα δοθεί η απάντηση από την Κομισιόν στη Τουρκία, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν τα προαπαιτούμενα της ΕΕ σε σχέση με τη Ζώνη Σένγκεν.

Η Κομισιόν αναμένεται να πει το «ναι» στην ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν, ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να τηρήσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Τετάρτη και σε κάθε περίπτωση, το λόγο έχει και το Ευρωκοινοβούλιο, που πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, δεν πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για την επανεισδοχή των προσφύγων, αλλά και τον έλεγχο των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια για να κερδίσει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στη Ζώνη Σένγκεν από το καλοκαίρι του 2016.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το BBC και μεταφέρει το in.gr , απομένουν λιγότερα από δέκα.

Πάντως, διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν πως Γερμανία και Γαλλία έχουν προτείνει την εισαγωγή μηχανισμού που θα επιτρέπει ταχεία επιστροφή στη βίζα σε περιπτώσεις, «επί παραδείγματι», όπως αναφέρεται, απροσδόκητης αύξησης αφίξεων από κάποια χώρα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ