Skip to main content

«Ναι» από Πορτογαλία για υποδοχή μεταναστών του πλοίου Aquarius

Η Λισαβόνα προχώρησε σε συμφωνία με το Παρίσι και τη Μαδρίτη και θα υποδεχθεί 10 από τους 58 μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τη Γαλλία και την Ισπανία να υποδεχθεί 10 από τους 58 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και βρίσκονται πάνω στο πλοίο Aquarius που αναζητεί ένα λιμάνι για να αγκυροβολήσει στην Ευρώπη.

Η απόφαση υποδοχής αυτών των 10 προσώπων ελήφθη «με αλληλέγγυο και συντονισμένο τρόπο με την Ισπανία και τη Γαλλία», ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του χωρίς να διευκρινίζει πού μπορεί να αποβιβασθούν αυτοί οι μετανάστες.

Στο μεταξύ, το Παρίσι πρότεινε σήμερα την αποβίβαση των μεταναστών στη Μάλτα αντί στη Μασσαλία (νότια Γαλλία) όπως έχει ζητήσει την άδεια να κάνει, σύμφωνα με πηγή του μεγάρου των Ηλυσίων.

«Είμαστε σαφείς για το γεγονός ότι δεν πρέπει να περάσει τέσσερις ή πέντε μέρες στη θάλασσα (...). Πρέπει να αποβιβάσει άμεσα και σήμερα βρίσκεται κοντά στη Μάλτα», δήλωσε η πηγή αυτή η οποία ζήτησε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή λύση, όπως είχε γίνει προηγουμένως» για το Aquarius, όταν, τον Ιούνιο, το πλοίο έλαβε άδεια να αποβιβάσει τους μετανάστες στη Βαλένθια, στην Ισπανία, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε διάφορες χώρες.

Το πλοίο έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Mediterranee και διαπλέει τη Μεσόγειο για να περισυλλέξει μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν κρυφά στην Ευρώπη. Η κατάσταση αποκρυσταλλώνει πολλές από τις εντάσεις στην Ευρώπη, κυρίως ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία η οποία αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του Aquarius στα λιμάνια της κατά το παρελθόν και οι ακτές της οποίας βρίσκονται αυτή την ώρα κοντά στο πλοίο, υπογραμμίζει το Ελιζέ.

φωτογραφία: Antonio Parrinello/Reuters