Skip to main content

«Ναι» εργοδοτικών φορέων σε προσωρινή αύξηση των εισφορών

Τι αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές και την αύξηση που προτείνεται

Υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς, μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνουν ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο
Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Κορκίδης: Λιγότερο επώδυνη λύση η αύξηση εισφορών των επικουρικών

Σύμφωνη με την αύξηση κατά 1% (0,5 και 0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών δηλώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και των προέδρων των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ εκτιμά ως λιγότερο επώδυνη λύση και μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου.

Ο κ. Κορκίδης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. «Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει 'το μη χείρον βέλτιστον'» σημείωσε.

Καββαθάς: Επισημάνθηκαν τα αρνητικά στοιχεία του ν/σ για το ασφαλιστικό

Τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς κατά τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, στάθηκε ιδιαίτερα στις προβλέψεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε μετά τη συνάντηση ο κ. Καββαθάς, ζητήθηκε επίσης η κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, η εφαρμογή του εργόσημου για περιστασιακά εργαζόμενους κ.ά.

«Συμφωνήθηκε να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό όσο και για όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση», κατέληξε.