Skip to main content

«Ναι» σε ιδιώτες στην καθαριότητα λένε Κυρίζογλου - Παπαστεργίου

Πρόκειται για το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των δήμων με ιδιώτες.

Υπέρ του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των δήμων με ιδιώτες για αποκομιδή απορριμμάτων και συντήρηση πρασίνου και φωτισμού, μετά από απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, τάσσονται με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υποψήφιοι για την ΚΕΔΕ δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και Αμπελοκήπων-Μεναμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.   

Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη του άρθρου 179 δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο απόλυσης κανένας εργαζόμενος στους δήμους. Άλλωστε έδωσε σχετική διαβεβαίωση και ο υπουργός. Γίνεται πολύς θόρυβος για κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλούς δήμους της χώρας με ανάθεση σε ιδιώτες υπηρεσιακών αναγκών.

Κυρίαρχο όργανο είναι το δημοτικό συμβούλιο και όχι ο δήμος. Η διάταξη καθιερώνει δυνητικά και όχι υποχρεωτικά, δηλαδή εφόσον αυτό κρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο την με δημόσια σύμβαση ανάθεση υπηρεσιών.

Στο δικό μας Δήμο και σε άλλους μεγάλους αστικούς δήμους η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από τις υπηρεσίες των δήμων. Υπάρχουν όμως δήμου σε όλη την Ελλάδα που αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είτε λόγω της απαγόρευση των προσλήψεων προσωπικού που υπάρχει, είτε διότι οι ανάγκες οι υπηρεσιακές δεν είναι ίδιες το καλοκαίρι και ίδιες τον χειμώνα. Π.χ. σε έναν νησιωτικό ή παραλιακό δήμο το μεν καλοκαίρι χρειάζονται 50 εργαζόμενοι, τον χειμώνα 10. Επομένως το κυρίαρχο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, ορθά πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό σε κάθε δήμο.

Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων

Η επιτυχία των δήμων μας θα κριθεί σε έναν σημαντικό βαθμό, από το πόσο γρήγορα θα ξεκολλήσουμε από αναχρονιστικές ιδεοληψίες.

Οι πόλεις και τα χωριά μας για δυο μέρες γέμισαν πάλι απορρίμματα γιατί ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι δεν θέλουμε να μπουν οι ιδιώτες, εκεί όπου δεν μπορούμε εμείς, με τα μέσα και το προσωπικό που έχουμε, να παράξουμε έργο.

Προφανώς είναι λεπτομέρεια ότι εδώ και χρόνια η ανακύκλωση στο μεγαλύτερο μέρος των δήμων της χώρας γίνεται -ήδη- από ιδιώτες.

Προφανώς δεν θέλουμε να δούμε πώς τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα είναι αυτά των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων όπως η ΠΑΔΥΘ ΑΕ. Μία Ανώνυμη Εταιρία των ΟΤΑ της Δυτικής Θεσσαλίας, που έχει μεν μετόχους τους δήμους εξασφαλίζοντας έτσι το περιβάλλον και τους εργαζόμενους, αυτούς που τουλάχιστον γνωρίζουν πού είναι και γιατί είναι εκεί, είναι όμως και ΑΕ για να έχει την ευελιξία να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά όπου χρειαστεί.

Δεν είμαι των άκρων. Όχι όλα σε ιδιώτες αλλά και σίγουρα όχι όλα ιδεοληπτικά στο Δημόσιο, χωρίς να μετρήσουμε το κόστος, την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών μας.

Στο Δήμο Τρικκαίων εδώ και περίπου δύο χρόνια, προβήκαμε σε ένα μεικτό σύστημα όπου δώσαμε την αποκομιδή των απορριμμάτων των 35 χωριών του Δήμου σε τοπικούς μικροεργολάβους και κρατήσαμε με τα μέσα και το προσωπικό που είχαμε, την αποκομιδή στο κέντρο της πόλης. Να είστε βέβαιοι ότι κανείς δεν έχασε τη δουλειά του, κανείς δεν κατάλαβε διαφορά στην ποιότητα της αποκομιδής, τουλάχιστον ως προς το δυσμενέστερο και το συνολικό κόστος διαχείρισης μειώθηκε σημαντικά.

Το νομοσχέδιο κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει επιτέλους λύσεις εκεί που «πονάμε».