Skip to main content

Nέα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό στην Ιταλία

Τον δρόμο των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση.

Η Ιταλία προχωρά σε υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Με ειδικό κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο δεν θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι η χώρα αλλάζει πορεία ακολουθώντας και πάλι τον δρόμο των περιορισμών.

Για τις επόμενες τριάντα ημέρες, λοιπόν, απαγορεύονται πάρτι και γιορτές σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Παράλληλα η κυβέρνηση της Ρώμης απευθύνει δυναμική σύσταση στους πολίτες να μην καλούν σπίτι τους για δείπνο ή για ποτό πάνω από έξι άτομα.

Αυστηρά μέτρα για καφέ και εστιατόρια

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις τα ιταλικά καφέ και εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και μετά τις εννέα το βράδυ και απαγορεύεται το σερβίρισμα πελατών που δεν καταναλώνουν την παραγγελία στο τραπέζι. Συνεχίζει να επιτρέπεται βέβαια η δραστηριότητα των καταστημάτων ταχείας παράδοσης φαγητού.

Η ιταλική κυβέρνηση παράλληλα αποφάσισε να απαγορεύσει τα ματς ποδοσφαίρου και μπάσκετ μεταξύ φίλων, διότι δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας που απαιτείται για την προστασία από την διάδοση του κορωνοϊού.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Παρά τις αντιδράσεις μέρους της συντηρητικής παράταξης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους με μόνη εξαίρεση το σπίτι. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ο Κόντε έχει τονίσει ότι όταν κανείς υποδέχεται φίλους και συγγενείς, με τους οποίους δεν μοιράζεται το διαμέρισμά του, καλό είναι να φορά προστατευτική μάσκα.

Κλαμπ και ντίσκο θα παραμείνουν κλειστά, ενώ επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκθέσεων και συνεδρίων. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η «σύσταση» του Ιταλού υπουργού Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης: ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν πνεύμα συνεργασίας (για το καλό του κοινωνικού συνόλου) ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι γείτονές δεν σέβονται τους νέους κανόνες.

Σύμφωνα με διαρροές, εάν τα κρούσματα δεν μειωθούν, ένα από τα επόμενα πιθανά μέτρα ενδέχεται να είναι η προσωρινή παύση λειτουργίας όλων  των λυκείων της χώρας και η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle