Skip to main content

Χωρίς φόρο υπεραξίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2019

Με άλλη διάταξη, παρατείνεται έως το τέλος του 2019 η μη αναπροσαρμογή των μισθωμάτων που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα.

Αναστέλλεται για ένα ακόμη φορολογικό έτος και συγκεκριμένα έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επαχθή αίτια. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και στην οποία επισημαίνεται ότι η νέα αναστολή δίδεται για λόγους ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος νομοθετήθηκε το 2014 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από το 2015 αναβάλλεται η εφαρμογή του καθώς κρίθηκε ότι εάν επιβαλλόταν θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά των ακινήτων από τα έσοδα που θα έφερνε στα κρατικά ταμεία.

 

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει επιλέξει να μην τον καταργήσει αλλά να παρατείνει κάθε χρόνο την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν ότι:

- Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

- Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

- Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Με άλλη διάταξη, παρατείνεται για ένα ακόμη έτος και ειδικότερα έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, η μη αναπροσαρμογή των μισθωμάτων που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα. Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρεται, κρίνεται αναγκαίο, καθώς η αγορά των ακινήτων εξέρχεται μεν από μια πολυετή κρίση (στην οποία είχε εισέλθει από το 2010), αλλά βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο σταθεροποίησης. Για αυτό κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, ειδικότερα στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων που προσφέρονται για τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών.