Skip to main content

Νέα διαμαρτυρία μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βγήκαν και σήμερα περίπου 2.000 μαθητές, γονείς και εκπρόσωποι λεωφορειούχων στη Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το θέμα της διακοπής μεταφοράς των παιδιών σε απομακρυσμένα σχολεία.

Στους δρόμους βγήκαν και σήμερα περίπου 2.000 μαθητές, γονείς και εκπρόσωποι λεωφορειούχων στη Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το θέμα της διακοπής μεταφοράς των παιδιών σε απομακρυσμένα σχολεία.

Το πρωί συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πρώην Νομαρχία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα την άμεση διευθέτηση των προβλημάτων, μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών, ώστε να συνεχιστούν ανεμπόδιστα οι μεταφορές.

Με χθεσινό έγγραφό του προς τις Περιφέρειες, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, προτείνει την παράταση των συμβάσεων του προηγούμενου σχολικού έτους (που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου), από την 1-1-2011 έως και την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με τους λεωφορειούχους.

Οι παρατάσεις θα γίνουν από τις Περιφέρειες, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος των παρατάσεων για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου του τρέχοντος έτους, αυτό θα καλυφθεί με μεταφορά της σχετικής πίστωσης από τους αυτοτελείς πόρους της πρωτοβάθμιας, στους αντίστοιχους της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων υποστηρίζουν ότι για να δοθεί παράταση και να συνεχιστούν οι μεταφορές μαθητών θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, διαφορετικά, θα συνεχιστεί το πρόβλημα με τις πληρωμές των λεωφορειούχων και κατά την τρέχουσα χρονιά. «Οι παρατάσεις χωρίς προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα των πληρωμών μας. Η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, δεν αποδέχεται τη νομιμότητα των παρατάσεων, έτσι ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση των δεδουλευμένων» εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας - Θράκης, Μιχάλης Πετζίκογλου.

Για το θέμα αυτό ο αντιπερειφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος, θα έχει σειρά συναντήσεων, στην Αθήνα το μεσημέρι, με τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Γιώργο Ντόλιο και Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη.