Skip to main content

Πιέσεις Σπίρτζη για τον διορισμό Σχίζα στην Εγνατία πριν τις εκλογές

Εντείνονται οι πιέσεις από τον Χρήστο Σπίρτζη προς το ΤΑΙΠΕΔ , προκειμένου να διοριστεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Θανάσης Σχίζας.

Πλούσιο παρασκήνιο στο τρίγωνο υπουργείο Υποδομών, ΤΑΙΠΕΔ και Εγνατία Οδός Α.Ε. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με σκοπό το διορισμό νέας ηγεσίας στην Εγνατία Οδό. Επισπεύδων της όλης διαδικασίας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος επείγεται να διορίσει νέα διοίκηση στην Εγνατία, λίγες μόνον ημέρες πριν από τις εκλογές. Η επιδίωξή του αυτή έχει γίνει αντιληπτή από τη Νέα Δημοκρατία η οποία έχει διαμηνύσει ήδη προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει και τον τελικό λόγο ότι δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους τετελεσμένα κι ενόσω έχει ξεκινήσει στο μεταξύ η προεκλογική περίοδος ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Την περίοδο αυτή η Εγνατία Οδός είναι κατ’ ουσία με υπηρεσιακή διοίκηση καθώς η θητεία του δ.σ. έχει λήξει ήδη από τον Φεβρουάριο. Εκείνο το οποίο προσπαθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες να επιτύχει ο κ. Σπίρτζης είναι ο διορισμός στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Θανάση Σχίζα. Ωστόσο, παρότι η επιλογή του πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο διορισμός του δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς στην προοπτική αυτή υπάρχουν αρκετές ενστάσεις και εντός κυβέρνησης.  

Άλλωστε, κατόπιν απαίτησης συγκεκριμένων υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ανανεώθηκε η θητεία του κ. Σχίζα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ, πριν να προταθεί στη συνέχεια για την Εγνατία Οδό. Επίσης, ο διορισμός του στην Εγνατία Οδό εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του διορισμού του ψήφισε μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή και «παρών» ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. Συγκεκριμένα, θετική γνώμη έδωσαν δέκα βουλευτές και αρνητική επτά, ενώ «παρών» δήλωσαν δυο.

Μετά τις ευρωεκλογές, το βράδυ των οποίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε ουσιαστικά πρόωρες εκλογές ο κ. Σπίρτζης ενέτεινε τις πιέσεις του προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ολοκληρώσει το διορισμό του κ. Σχίζα στην ΕΟΑΕ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο, παρά την πρόταση του προέδρου Άρη Ξενόφος η υπόθεση κόλλησε εκ νέου καθώς υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από μέλη του δ.σ. του Ταμείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή αυτό δυσαρέστησε έντονα τον κ. Σπίρτζη ο οποίος ζήτησε το θέμα να έρθει εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, μεθαύριο Πέμπτη. Ο υπουργός ζητά το Ταμείο να λάβει απόφαση ώστε να συγκληθεί άμεσα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η γενική συνέλευση των μετόχων της Εγνατίας Οδού ώστε να εγκριθεί ο διορισμός του κ. Σχίζα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πριν να προκηρυχθούν και τυπικά οι εκλογές, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 10 Ιουνίου.

Το ζωηρό ενδιαφέρον του κ. Σπίρτζη συνδέεται, ως φαίνεται, με την πολύ πιθανή επικείμενη κυβερνητική αλλαγή. Ο υπουργός επιθυμεί να έχει έναν «δικό του» άνθρωπο στην Εγνατία Οδό καθώς το επόμενο διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθούν σημαντικοί διαγωνισμοί ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η εγκατάσταση οπτικών ινών κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, τα ηλεκτρονικά διόδια και φυσικά η παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου.

Στο μεταξύ μέσα στον Απρίλιο το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε προκήρυξη και για τη θέση του προέδρου της ΕΟΑΕ, την οποία κατέχει σήμερα ο Απόστολος Αντωνούδης, ωστόσο κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, ενδεχομένως, λόγω της πολύ πιθανής κυβερνητικής αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες στις σκέψεις του κ. Σπίρτζη είναι να προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού της Εγνατίας Οδού ώστε να μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες του προέδρου στον διευθύνοντα σύμβουλο. Για τις υπόλοιπες θέσεις του δ.σ. της Εταιρείας έχουν προταθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και από τη ΝΔ.