Skip to main content

Νέα «δίκαιη» δίκη ζητά ο καταδικασμένος πρώην αστυνομικός για τον φόνο Φλόιντ

Σε μια σειρά αιτήσεων που κατατέθηκαν στον δικαστή Πίτερ Κάχιλ, ο δικηγόρος του Ντέρεκ Σόβιν δήλωσε ότι ο πελάτης του «στερήθηκε μιας δίκαιης δίκης».

Δύο εβδομάδες αφότου κρίθηκε ένοχος για όλες τις εις βάρος του κατηγορίες για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του τον περασμένο Μάιο, ο καταδικασμένος πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε από δικαστή της Μινεάπολης τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σε μια σειρά αιτήσεων που κατατέθηκαν στον δικαστή Πίτερ Κάχιλ, ο δικηγόρος του Σόβιν, Έρικ Νέλσον, δήλωσε ότι ο πελάτης του «στερήθηκε μιας δίκαιης δίκης».

Στις 20 Απριλίου, το 12μελες σώμα ενόρκων έκρινε τον 45χρονο πρώην αστυνομικό ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε: ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Η απόφαση τότε ελήφθη έπειτα από τρεις εβδομάδες καταθέσεων από 45 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων αυτόπτων μαρτύρων του φόνου του Φλόιντ, αστυνομικών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

Από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχος, ο Σόβιν κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Μινεσότα ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής του.

Στη Μινεσότα, η ελάχιστη ποινή είναι 12,5 χρόνια για την πιο σοβαρή κατηγορία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, οι τρεις κατηγορίες έχουν διαφορετικές μέγιστες ποινές. Για την πιο σοβαρή κατηγορία, τη δολοφονία δεύτερου βαθμού, προβλέπεται μέγιστη ποινή 40 ετών.

Η δολοφονία τρίτου βαθμού επιφέρει μέγιστη ποινή 25 ετών, ενώ η ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού επιφέρει μέγιστη ποινή 10 ετών ή πρόστιμο 20.000 δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters, BBC