Skip to main content

Νέα χρηματοδότηση 115 εκατ. στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Νέα βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα ανακοινώθηκε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τη χρηματοδότησή της για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο ποσό στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Με το νέο αυτό ποσό, η συνολική χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Μέσο στήριξης Έκτακτης Ανάγκης ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ.

«Η αλληλεγγύη της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και πλάτη προς τους πρόσφυγες και κυρίως στα παιδιά και στους γέροντες είναι συγκινητική. Η γεναιοδωρία του ελληνικού λαού είναι παράδειγμα για όλους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για όσο χρειαστεί », δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως ανέφερε, «η νέα χρηματοδότηση έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης πριν μπει ο χειμώνας». Η επιπλέον χρηματοδότηση βρίσκεται ήδη στο στάδιο της συμβασιοποίησης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας τόνισε από την πλευρά του ότι «ζήσαμε και θα ζήσουμε λίγο καιρό ακόμα στο οριο της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία έχουμε αντιμετωπίσει οριακά μέχρι στιγμής».

«Οι 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε 580.000 στη Γερμανία, 520.000 στη Γαλλία και 380.000 στην Ιταλία» σημείωσε, εξηγώντας το μέγεθος του προβλήματος. Σημείωσε ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν μειωθεί οι πρόσφυγες κατά 7.000, όπως είχε αναφερθεί και στις αρχές της εβδομάδας κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ.

Ερωτηθείς ο κ. Μουζάλας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την ένταξή τους στα σχολεία, σημείωσε ότι «υπάρχει εκφασιστικοποίηση σε μερίδα της κοινωνίας γιατι το ξένο φοβίζει». «Στεναχωριέμαι με τις αντιδράσεις από κατοίκους και γονείς και είναι σίγουρο ότι ο χρόνος θα τους πείσει ότι κάνουν λάθους» υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μουζάλας, η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερις προτεραιότητες:

Α) Βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων και κατασκευή νέων στους καταυλισμούς πριν από τον χειμώνα. Παράλληλα, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και παροχή άλλων υποδομών, όπως θέρμανση.
Β) Παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων χορήγησης καρτών/ κουπονιών, με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών τους π.χ. σε τρόφιμα, με αξιοπρεπή τρόπο, αλλά ταυτόχρονα και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Γ) Πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση.
Δ) Παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και προστασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει συνολική βοήθεια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων της μετανάστευσης.