Skip to main content

Νέα επένδυση 20 εκατ. ευρώ από την Agritex Ενεργειακή

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα προϊόντα του θερμοκηπίου 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας της Agritex Ενεργειακή, η οποία προχωρά στη δημιουργία νέου θερμοκηπίου με την αξιοποίηση των γεωθερμικών
Μετά την επιτυχία που παρουσιάζει η δημιουργία του υαλόφρακτου θερμοκηπίου τομάτας 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου, η Αgritex Eνεργειακή ΑΕ προγραμματίζει τη δημιουργία ενός δεύτερου θερμοκηπίου, η λειτουργία του οποίου θα στηρίζεται στην τεχνική  αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Agritex Eνεργειακής ΑΕ κ. Νίκος Ευθυμιάδης γνωστοποίησε ότι η εταιρία είναι άκρως ικανοποιημένη με το πρώτο της εγχείρημα, που αποτέλεσε επίσης επένδυση της τάξης των 20,360 εκατ. ευρώ και είναι ολλανδικής τεχνογνωσίας. Η νέα επένδυση για το δεύτερο θερμοκήπιο εκτιμά ότι θα υλοποιηθεί τη διετία 2011-2012 και σε αυτή τη φάση η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται σε διερεύνηση των γεωθερμικών πεδίων της Βορείου Ελλάδος.

Επεσήμανε ότι η εταιρεία Agritex Ενεργειακή ΑΕ είναι μία αγροτική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί την τεχνολογία της συμπαραγωγής ηλεκτρικής με θερμική ενέργεια από φυσικό αέριο. Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από το μέτρο 2.1 του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007.
Σκοπός της εταιρείας είναι να παράγει υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας αγροτικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, στοχεύοντας στην ικανοποίηση των αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή. Το υφιστάμενο θερμοκήπιο παράγει σήμερα τομάτα σε τσαμπί με το brand «Lucia».

Σήμερα το θερμοκήπιο παράγει 5.000 τόνους τομάτας σε τσαμπί, η οποία συλλέγεται  και τυποποιείται στο συσκευαστήριο της Agritex. Τα προϊόντα του θερμοκηπίου διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Όσον αφορά στα μεγέθη αναφέρει ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ήταν 7 εκατ. ευρώ, αλλά κέρδη ακόμη δεν πέτυχε. Υπολογίζεται ότι σε κερδοφόρα τροχιά θα εισέλθει το 2012. Παράλληλα ευελπιστεί το ενεργειακό ισοζύγιο της εταιρίας να βελτιωθεί, καθώς η τιμή με την οποία αγοράζει η ΔΕΗ την ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ χαμηλή και δεν ξεπερνά τα 85 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά καταβάλει 400 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ευελπιστεί ότι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος θα τροποποιήσει την τιμή αυτή, δεδομένου ότι πρόκειται για μια «πράσινη» επένδυση.

Αναφέρει ότι η βασική καλλιέργεια του θερμοκηπίου είναι μεγαλόκαρπη τομάτα σε τσαμπί, ενώ καλλιεργείται σε μικρότερη έκταση τομάτα σε τσαμπί τύπου cocktail. Η καλλιέργεια γίνεται με υδροπονικό τρόπο εφαρμόζοντας τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών.

Οι καλλιεργητικές στρατηγικές και πρακτικές που εφαρμόζονται απαιτούν αξιολόγηση και συνδυασμό πολλών παραμέτρων, υψηλή γνώση της φυσιολογίας και συμπεριφοράς των φυτών, που προϋποθέτει  μεγάλη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία του αντικειμένου. Για τον σκοπό αυτό, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και τεχνικοί διαμόρφωσαν ένα μοντέλο καλλιέργειας στηριγμένο στις ολλανδικές προδιαγραφές, αλλά προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες. Το μοντέλο αυτό εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς με την εμπειρία που αποκτάται στην μονάδα καθώς και την συνεχή κατάρτιση και ενημέρωση του προσωπικού.