Skip to main content

Νέα επίθεση ΣΕΑ σε Περιστέρη: Πρώτη φορά σε δύο αιώνες τέτοια ανασκαφή

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαρακτηρίζει προσβλητική την πρόσφατη επιστολή της επικεφαλής αρχαιολόγου της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Καλά κρατεί ο πόλεμος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με την Κατερίνα Περιστέρη για την ανασκαφή στην Αμφίπολη.

Ο ΣΕΑ, με νέα ανακοίνωσή του, επιτίθεται στην επικεφαλής αρχαιολόγο της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά στους σχεδόν δύο αιώνες βίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που υποχρεώνεται να πάρει θέση για μια ανασκαφή, ενώ κάνει λόγο για πρωτοφανή επικοινωνιακή κατάχρηση της έρευνας.

Χαρακτηρίζει ακόμη προσβλητική την επιστολή της κ. Περιστέρη, με την οποία η αρχαιολόγος απάντησε με σφοδρότητα, βαρύτατους χαρακτηρισμούς, αλλά και προειδοποιήσεις στην επίθεση που είχε εξαπολύσει εναντίον της ο Σύνδεσμος, με αφορμή τη βεβαιότητα της ίδιας πως το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο ανεγέρθηκε προς τιμήν του αδελφικού φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα (περισσότερα εδώ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), επιστημονικός και συνδικαλιστικός φορέας των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν θα απαντήσει στην νέα προσβλητική επιστολή της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, ούτε όμως και θα πτοηθεί στην άσκηση της καταστατικής αρχής του, συγκεκριμένα την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς από κάθε κατάχρηση, υλική ή πνευματική.
 
»Ας αναρωτηθούν όμως οι καλόπιστοι πολίτες γιατί -για πρώτη φορά στους σχεδόν δύο αιώνες βίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας- ο συλλογικός φορέας των Αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ υποχρεώνεται να πάρει θέση για μια ανασκαφή και τον -τουλάχιστον καινοφανή- τρόπο διεξαγωγής της, να καταγγείλει την πρωτοφανή επικοινωνιακή κατάχρηση της έρευνας και να ζητήσει το αυτονόητο: την κατάθεση όλων των τεκμηρίων στην επιστημονική κοινότητα».