Skip to main content

Το ΑΠΘ στον δρόμο για την καταπολέμηση της βίας και των έμφυλων διακρίσεων

Παρουσιάστηκε σήμερα το πρώτο σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων (ΣΔΙΦ) του ΑΠΘ - «Σημαντική στιγμή» για το πανεπιστήμιο, τόνισε ο πρύτανης.

Τα επόμενα βήματα για να εξελιχθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε ένα Πανεπιστήμιο με ισότητα, συμπεριληπτικό προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, χωρίς διακρίσεις και έμφυλη βία, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση στο ΚΕΔΕΑ.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων εκπόνησε και ανέδειξε το πρωτό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων (ΣΔΙΦ) του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό έργο «RESET – Redesigning Equality and Scientific Excellence Together». Σκοπός του σχεδίου δράσης ήταν ο εντοπισμός των έμφυλων προβλήματων του Πανεπιστημίου τόσο σε θεσμικό όσο και φοιτητικό επίπεδο. Στο σχέδιο δράσης προτείνονται και λύσεις για όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο ΑΠΘ, λύσεις οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ο πρώτος έμφυλος χάρτης του ΑΠΘ, στον οποίο παρουσιάζεται η έμφυλη κατανομή του προσωπικού καθώς και των φοιτητών του ΑΠΘ για το έτος 2020-2022. Στον έμφυλο χάρτη γίνεται εμφανές πως υπάρχουν πολλά τμήματα στα οποία υπάρχει ακόμα μεγάλη δυσαναλογία στα ποσοστά γυναικών και ανδρών που φοιτούν ή εργάζονται στις σχολές του ΑΠΘ. Δείτε αναλυτικά τον χάρτη εδώ.



Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου δράσης παρευρέθηκαν διαδικτυακά ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, και δια ζώσης η προεδρίνα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του ΑΠΘ, καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο νέο χρηματοδοτικό πλαισίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON Europe (2021-2027) ήταν η εκπόνηση του σχέδιου δράσης για την ισότητα των φύλων. Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι το ΣΔΙΦ θα αποτελεί οργανικό τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού του ΑΠΘ και έκανε λόγο για μία «σημαντική στιγμή» για το Πανεπιστήμιο. «Η ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας με σαφή τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου». Ο πρύτανης υπογράμμισε ότι το σχέδιο δράσης στοχεύει στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στη διαδικασία των δομικών αλλαγών με σκοπό την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και της βίας. «Η αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου θέλει τη συμμετοχή όλων», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΠΘ. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ήταν ένα βήμα απαραίτητο και ότι αναμένεται ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις τόσο για τη διοίκηση του ΑΠΘ όσο και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Ο αντιπρύτανης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι στόχος του σχεδίου είναι να εφαρμοστούν πρακτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της βίας και η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας.

Επιφυλακτικά αισιόδοξη φάνηκε και η προεδρίνα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Δήμητρα Κογκίδου, κατά τον χαιρετισμό της. Η κ. Κογκίδου δήλωσε ότι τα σχέδια Σχέδια Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) μπορούν να αποτελέσουν στην πράξη εργαλεία διαρθρωτικών αλλαγών στα ΑΕΙ προς την κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της συμπερίληψης. «Το ερώτημα και ταυτόχρονα η αγωνία μου και ως συντονίστρια του Δικτύου των ΕΙΦ των ΑΕΙ είναι αν τελικά θα συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής ισότητας των φύλων στα ΑΕΙ ή θα αποτελέσουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, διεκπεραίωση μιας τυπικής υποχρέωσης», σχολίασε η κ. Κογκίδου και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ζήτημα της έμφυλης ισότητας είναι χαμηλής προτεραιότητας στα ΑΕΙ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο σχέδιο δράσης γίνεται αναφορά και στα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΙΦ, με χρηματοδότηση του ΕΛΚΕ ΑΠΘ. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.134 φοιτητές και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα τα ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ κυμάνθηκαν από 3% έως 23%. Φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν ότι η πλειονότητα των δραστών ήταν προπτυχιακοί φοιτητές (47%), ενώ ακολούθησαν τα μέλη ΔΕΠ σε ποσοστό 27%. Σημειώνεται ότι αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Τα τελικά δεδομένα αναμένεται να ρίξουν φως σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, καθώς και να θέσουν τα θεμέλια για πιο ουσιαστικές λύσεις στο ζήτημα της σεξουαλικής βίας στο πανεπιστήμιο. Δείτε αναλυτικά το Σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων (ΣΔΙΦ) εδώ.