Skip to main content

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Με 15ετές ομόλογο

Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση 15ετούς ομολόγου, μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, αναφέρεται σχετικά.   

Την κίνηση επιβεβαίωσε νωρίτερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες».

Η αγορά περίμενε πως αν υπήρχε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch, όπως και έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η επόμενη άμεση κίνηση του ΟΔΔΗΧ θα ήταν η έκδοση 15ετούς ομολόγου προκειμένου να ξεπεραστεί η διαχωριστική γραμμή του 2032, πέραν της οποίας οι θεσμοί έχουν πει πως θα επανεξετάσουν τυχόν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που αναφέρει το euro2day.gr, η απόδοση ενός 15ετούς ομολόγου στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να κυμανθεί πέριξ ή και οριακά κάτω από το 2%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει 2 βασικά σενάρια χρηματοδότησης για το 2020, ανάλογα με το ποσό των πρόωρων αποπληρωμών:

- Το πρώτο σενάριο επικεντρώνεται στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω έκδοσης πρόσθετων ομολόγων, ενώ

- Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα πρόσθετες πιθανές προπληρωμές χρέους προς τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Και στα δύο σενάρια πάντως, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3,3 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο ή 2,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο.

Ανάλογα με το ποιο από τα δυο σενάρια «τρέξει» οι εκδόσεις ομολόγων θα κινηθούν μεταξύ 4 – 8 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως οι ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τη φετινή χρονιά από τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων αλλά και την απόδοση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.