Skip to main content

Νέα μέτωπα στη Μόρια-Πετούν για Β. Ελλάδα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Νέες εστίες πυρκαγιάς σε σκηνές στη Μόρια - 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα μεταφερθούν αεροπορικώς σήμερα και αύριο στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Δύο νέα μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν αμέσως μόλις σκοτείνιασε στα τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας που δεν είχαν καεί σήμερα τα χαράματα.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, εγκαταλείπουν τις σκηνές τους και προστίθενται στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η νέα φωτιά ξέσπασε σε σκηνές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και δεν είχαν καεί από την πυρκαγιά της προηγούμενης νύχτας.

Σε πλοία και σκηνές θα φιλοξενηθούν οι άστεγοι της Μόριας

Σημειώνεται ότι σε πλοία, ένα επιβατηγό εμπορικό και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε σκηνές, θα φιλοξενηθούν οι περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ της Μόριας, όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης από τη Λέσβο.

Τρεις πτήσεις για Θεσσαλονίκη με 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, τα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα μεταφερθούν αεροπορικώς σήμερα και αύριο σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε λίγη ώρα αναχωρούν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας. Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης. Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια και εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.