Skip to main content

Νέα ηγεσία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - Ποιοι αναλαμβάνουν τα ηνία

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επί των προτεινομένων διατύπωσε κατά πλειοψηφία θετική γνώμη για τη νέα ηγεσία της ΡΑΕ.

Θετική γνώμη διατύπωσε, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επί των προτεινομένων, Αθανασίου Δαγούμα, Δημητρίου Ψυχογυιού και Κωνσταντίνου Τσιμάρα, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για διορισμό στις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου Α΄ και μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αντίστοιχα.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι μια ανεξάρτητη Αρχή με ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο, διότι ως ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας χειρίζεται εδώ και χρόνια μια σειρά από ευαίσθητα θέματα αφενός και από την άλλη είναι η Αρχή εκείνη η οποία επιβλέπει ουσιαστικά την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στην αγορά της ενέργειας, με στόχο να επιτευχθούν επιδιώξεις οι οποίες αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως η φύση των θεμάτων που έχει να χειριστεί η ΡΑΕ και το μέγεθος των υποθέσεων, καθιστούν ακόμα κρισιμότερο το ρόλο αυτής της Αρχής και γι' αυτό «κάθε Υπουργός που προτείνει μέλη γι' αυτήν την Επιτροπή πρέπει να είναι σίγουρος για την τεχνική γνώση τους και την ακεραιότητα τους, διότι με τις αποφάσεις τους μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την οικονομία και την αγορά της ενέργειας συνολικά, αλλά και την πορεία ορισμένων επιχειρήσεων, ορισμένων παικτών της αγοράς».

«Ο στόχος και η φιλοδοξία είναι η ΡΑΕ να ενισχύσει περαιτέρω το κύρος και την ποιοτική της αναβάθμιση», είπε ο Αθανάσιος Δαγούμας και επισήμανε ότι ο ρόλος της ΡΑΕ είναι να συμμετέχει και όχι απλά να ενσωματώνει αποφάσεις από τον EISER και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Θέλουμε να έχουμε ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Έχουμε πάρα πολύ ικανούς ανθρώπους και δεν θέλουμε απλά να ενσωματώνουμε δίκαιο, αλλά να επηρεάσουμε τη λήψη απόφασης και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», είπε ο κ. Δαγούμας και πρόσθεσε: «Επίσης, αυτό που θέλουμε να καλλιεργήσουμε είναι μια ασφάλεια δικαίου. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε σαφείς και σταθερούς κανόνες μακρόχρονους, που να ισχύουν για πολλά χρόνια και να είναι ξεκάθαροι για όλους. Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς απαιτεί σαφές πλαίσιο και λίγες μεταρρυθμίσεις ή αποφάσεις που έχουν μεταβατικό χαρακτήρα».

Ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι στόχος της ΡΑΕ είναι να προστατεύσει τους καταναλωτές αλλά και τους μη συμμετέχοντες στην αγορά. «Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αποφάσεις που τελικά οδηγούν σε όχι ιδιαίτερα υψηλό κόστος, να μειώνουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Να διαβαθμίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και να βοηθήσουμε να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και επισήμανε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είναι σημαντικά για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και πρέπει να γίνουν με ένα τρόπο, ο οποίος να είναι ανταποδοτικός.

«Ο στρατηγικός μου στόχος είναι η προστασία των συμφερόντων των υπαρχόντων και των μελλοντικών καταναλωτών ενέργειας, τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων», είπε ο νέος αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Ψυχογυιός. Ανέφερε επίσης ότι, μέσω της ρύθμισης η ΡΑΕ πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη πέντε βασικών αποτελεσμάτων για τους καταναλωτές δηλαδή, χαμηλότεροι λογαριασμοί, χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βελτιωμένη αξιοπιστία και ασφάλεια, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και καλύτερα αποτελέσματα για την κοινωνία.

«Θα πρέπει να κινηθούμε πλέον με γνώμονα την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και την ενσωμάτωση για χρήση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας», είπε το μέλος της ΡΑΕ Κωνσταντίνος Τσιμάρας.