Skip to main content

Νέα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό - Κανονικά το δώρο Πάσχα

Νέα δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας - Οι 8 παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Το συνολικό και συνεκτικό οικονομικό σχέδιο που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τον μήνα Απρίλιο μέσα από 8 παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά από όλες τις επιχειρήσεις, είτε πλήττονται είτε όχι από την κρίση της πανδημίας, προς τους εργαζόμενους, ενώ για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του δώρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, προστίθενται νέοι ΚΑΔ στη λίστα με τους μισθωτούς που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία για επιχειρήσεις, θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ λαμβάνονται μέτρα προστασίας και για κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας:

1) Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Συνολικά θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση 1,7 εκατ. εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σε όσους βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους, η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα, για τους εν λόγω εργαζόμενους, αναστέλλεται η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εφόσον πληρωθούν εμπρόθεσμα και καλύπτονται οι ονομαστικές εισφορές επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: Βρούτσης: Αποζημίωση 800 ευρώ στους επιστήμονες τον Μάιο

2) Επεκτείνεται σε επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Συνολικά θα ωφεληθούν περίπου 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου νομικών προσώπων. Όπως είπε ο υπουργός, το 86% των ΚΑΔ καλύπτονται, ενώ οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι ελάχιστες. Για το 99% αυτών που καλύπτονται προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. και δυνατότητα έκπτωσης 25% προς την εφορία, εφόσον πληρωθούν εμπρόθεσμα.

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

Διαβάστε σχετικά: Γεωργιάδης: Αποπληρωμή τόκων δανείων επιχειρήσεων για τρεις μήνες

3) Καλύπτονται επιπλέον με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που αποτελούν το 75% του συνόλου.

4) Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.

Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται - τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Επίσης οι εν λόγω επιχειρήσεις καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

5) Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Σε όσους εργαζομένους ισχύει η προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, το ποσό του δώρου Πάσχα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, με τον ΥΠΟΙΚ να εκτιμά μέχρι τις 10 Απριλίου.

Δείτε επίσης: Δώρο Πάσχα: Πότε θα πληρωθεί - Πότε πληρώνει το κράτος

6) Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

7) Διατίθενται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα για τη στήριξη των κλάδων του πρωτογενούς τομέα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν «με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία» κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν  περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

8) Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται από 4 δισ. που είχε συμφωνηθεί στην αρχή, κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό, τόνισε ο υπουργός, απαιτείται διότι:

-    Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

-    Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

-    Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

-    Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.