Skip to main content

Νέα υπόθεση με πορνογραφία ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα

Σε βάρος ημεδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία, ενώ σε έρευνα στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο σκληροί δίσκοι.

Δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού N.C.M.E.C. (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις Η.Π.Α, με τις οποίες χορηγήθηκαν πληροφορίες σχετικά με κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων από χρήστες του διαδικτύου που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ακολούθησε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την οποία προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας ελληνικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας.

Άμεσα, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκδίδοντας σχετική Διάταξη και Βούλευμα.

Κατόπιν αλληλογραφίας που πραγματοποιήθηκε με τις εμπλεκόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας, καθώς και με παρόχους μέσων κοινωνικής δικτύωσης του εξωτερικού, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας της ανήλικης αποστολέα του υλικού καθώς και του ενήλικου παραλήπτη.

Ακολούθως κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή αστυνομικών τοπικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, διεξήγαγε έρευνα στην οικία του ημεδαπού όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (2) σκληροί δίσκοι, οι οποίοι εξήχθησαν από ηλεκτρονικό υπολογιστή και έξυπνο κινητό τηλέφωνο(smartphone) με κάρτα SIM.

Κατά την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα προαναφερθέντα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στις διερευνώμενες αξιόποινες πράξεις, αλλά δεν συνελήφθη καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υπεβλήθη στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, απεστάλησαν στο αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για εργαστηριακή διερεύνηση.