Skip to main content

Κορωνοϊός: Νέα καμπάνια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον εμβολιασμό στα παιδιά

Φόβοι για νέο κύμα της πανδημίας εν όψει φθινοπώρου στην περιοχή - Η διαπαραταξιακή ομάδα της Περιφέρειας αναλαμβάνει την ενημέρωση.

Τη συνέχιση της κοινής πρωτοβουλίας που είχαν αναλάβει οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοϊό, αποφάσισαν, με έμφαση αυτή τη φορά στα παιδιά και σε συνεργασία με πολλούς άλλους φορείς, οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αποφασίστηκε άμεσα να συνεδριάσει η διαπαραταξιακή ομάδα, ώστε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες μέσα στο καλοκαίρι, για να προωθήσει τον εμβολιασμό ειδικά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Έπειτα από εκτός ημερησίας πρόταση του επικεφαλής της παράταξης "Πράξεις για τη Μακεδονία", Χρήστου Παπαστεργίου, ο οποίος έχει οριστεί από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, επικεφαλής της πρωτοβουλίας, της διαπαραταξιακής ομάδας του περιφερειακού συμβουλίου, συζητήθηκε σήμερα η πορεία της πανδημίας στην περιοχή και η ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην προστασία των παιδιών εν όψει Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξουν και τα σχολεία.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, "προτείνω να συναποφασίσουμε, τη συνέχιση της κοινής μας πρωτοβουλίας - με ιδιαίτερη αναφορά στην παιδική ηλικία, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, την Ιατρική Σχολή, την Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, τις Παιδιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων μας και, φυσικά τους Δήμους και τις Σχολικές τους Επιτροπές, ώστε τον Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε και πάλι στην τελική, ελπίζω, προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας και να προστατέψουμε, μαζί με την δημόσια υγεία και τη νέα γενιά από αυτή την απειλή".

Πάμε καλύτερα, αλλά παραμένει η απειλή

Ο κ. Παπαστεργίου διατύπωσε την πρότασή του βασιζόμενος στα εξής στοιχεία:

1. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας "κάλυψε" την υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, συγκριτικά με τις άλλες Περιφέρειες και βρίσκεται, πλέον, στις πρώτες θέσεις, ειδικά στις αστικές περιοχές.

2. Δυστυχώς όμως, παρατηρείται, σε όλη τη χώρα "κόπωση" στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και στην τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας. Αυτό, σε συνδυασμό και με την αυξημένη κινητικότητα της εποχής οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες, ως τώρα, για το σύστημα υγείας και την πλειοψηφία των νοσούντων συμπολιτών μας.

3. Εκεί όμως που προκαλείται, ήδη, σοβαρό ζήτημα είναι στην ευαίσθητη ομάδα των παιδιών. Στις ηλικίες αυτές η πανδημία διανύει τη χειρότερή της περίοδο.

"Οι τελευταίες εφημερίες στα νοσοκομεία έγιναν ξανά απειλητικές για την έξαρση της πανδημίας. Νοσούν ηπιότερα όσοι προσβάλλονται, αλλά νοσούν πλέον περισσότερα παιδιά. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου δημιουργήθηκε ήδη ξεχωριστή πτέρυγα για τη νοσηλεία παιδιών. Η χτεσινή εφημερία στο Ιπποκράτειο έκλεισε νωρίτερα, επειδή οι κλίνες για τη νοσηλεία παιδιών από κορωνοϊό γέμισαν από νωρίς. Η πανδημία στην παιδική ηλικία διανύει αυτή την εποχή τη χειρότερή της φάση και τα παιδιά πλέον νοσούν πιο βαριά από ό,τι στο παρελθόν, ενώ δεν είναι εμβολιασμένα τα περισσότερα", τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι "η εικόνα της πανδημίας είναι αυτή που περιέγραψε ο κ. Παπαστεργίου και είναι κακή για την εξέλιξη της πανδημίας αυτή την εποχή, προκαλώντας φόβο για το φθινόπωρο και το χειμώνα, ειδικά για τα παιδιά. Δεν κρύβω τον προβληματισμό μου για όσα μας περιμένουν. Αυτό που μπορούσαμε εμείς ως Περιφέρεια να κάνουμε το κάναμε στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας. Η διαπαραταξιακή μας ομάδα, η κοινή μας πρωτοβουλία πέτυχε απόλυτα, καθώς περάσαμε το μήνυμα του εμβολιασμού στην κοινωνία μας και από εκεί που είχαμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στη χώρα, πλέον είμαστε από τις καλύτερες Περιφέρειες στους εμβολιασμούς. Αυτό το μοντέλο θα ακολουθήσουμε και τώρα και με επικεφαλής της πρωτοβουλίας τον κ. Παπαστεργίου θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου".

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης, συμφώνησε και μάλιστα πρότεινε άμεσα να γίνει έκτακτη διανομή ενημερωτικού υλικού, ακόμη και στις παραλίες και στα στέκια της νεολαίας στην Κεντρική Μακεδονία, τόσο με φυλλάδιο, όσο και μέσω των social media. "Ο Αύγουστος είναι καθοριστικός μήνας. Πρέπει να προλάβουμε προτού ανοίξουν τα σχολεία να ενημερώσουμε τους πολίτες, με κάθε πρόσφορο τρόπο", σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι "κηρύχθηκε λήξη του κορωνοϊού, ενώ δεν έχουμε τελειώσει και συμπεριφέρονται όλοι λες και ο κορωνοϊός πήγε διακοπές, ενώ γνωρίζουν ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε ξανά μεγάλη έξαρση. Κι αυτό επειδή συγκεκριμένα συμφέροντα δεν θέλουν να θιχτεί ο τουρισμός. Στην Ημαθία έχουμε αύξηση 48% στα κρούσματα, στα εργοστάσια μεταποίησης φρούτων γίνεται χαμός και στην περιοχή δεν υπάρχει καν μονάδα ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί είναι στα όριά τους και τα ραντεβού στο ΕΣΥ κλείνονται για οχτώ μήνες μετά. Είμαστε αρνητικοί στην πρωτοβουλία. Η ενημέρωση στα παιδιά είναι αναγκαίο να γίνει τάξη – τάξη, σχολείο – σχολείο κι όχι σαν πολιτική καμπάνια".

Οι επικεφαλής των παρατάξεων "Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία", Δέσποινα Χαραλαμπίδου, και ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός, δήλωσαν αρνητικοί επειδή είναι θετική και η Ελληνική Αυγή στην πρωτοβουλία.