Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020
x

ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ

Την καταστροφική αμέλεια καταγράφει με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο η νέα καμπάνια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα».

Γνωρίζετε ότι…

- η Ελλάδα φιλοξενεί 32 από τα 200 πιο σημαντικά δάση της Μεσογείου;

- τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποβαθμιστεί σημαντικά περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων;

- στον κατάλογο των απωλειών των τελευταίων λίγων ετών περιλαμβάνονται περιοχές μοναδικής οικολογικής αξίας, όπως ο Ταΰγετος, ο Καϊάφας, η Στροφυλιά, ο Πάρνωνας, ο Γράμμος και η Πάρνηθα;

- κι όμως, το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια;
 
Η αποδεδειγμένη έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία, η οποία μεταφράζεται στην πλήρη απαξίωση της δασικής διαχείρισης και της πρόληψης, η εγκληματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δασολογίου και του κτηματολογίου, καθώς και η αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν –παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους- τις δασικές πυρκαγιές είναι οι γνωστοί σε όλους μας παράγοντες που υποθάλπτουν το επαναλαμβανόμενο ετήσιο δράμα των πυρκαγιών. Όσο όλοι μαζί διαμαρτυρόμαστε και καταλογίζουμε ευθύνες στην πολιτεία για τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα, υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει: το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια. Την αμέλεια καθενός από εμάς που πετάει ένα αναμμένο τσιγάρο, που εκτελεί επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο, που στήνει μία ψησταριά μέσα σε δασική περιοχή.

Ακριβώς αυτήν την καταστροφική αμέλεια καταγράφει με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο η νέα καμπάνια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα», που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Κοινωφελών Ιδρυμάτων Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, και την εθελοντική συμμετοχή του ηθοποιού Χρήστου Χατζηπαναγιώτη.

Στόχος της καμπάνιας, η οποία αποτελείται από ειδική ιστοσελίδα (microsite www.wwf.gr/panda), καταχωρίσεις στον τύπο, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια. Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται μία αρχετυπική φιγούρα λαϊκού τύπου που με εξόφθαλμο τρόπο κάνει πράξη όλες αυτές τις απαράδεκτες συνήθειες με φανερό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Την κρίσιμη στιγμή «πιάνεται» επ’ αυτοφώρω από ένα Πάντα, το οποίο τον σταματάει. Δείτε τα τηλεοπτικά σποτ παραγωγής ΑΝΕΜΟΝ εδώ:

- Ψησταριά στο δάσος: http://www.youtube.com/wwfgrwebtv#p/u/8/8mjeXL0T-Kc

- Αναμμένο τσιγάρο: http://www.youtube.com/wwfgrwebtv#p/u/7/JSgmjHnRrDw

- Κάψιμο ξερών χόρτων: http://www.youtube.com/wwfgrwebtv#p/u/6/XH9A7ix37ic

- Εργασίες στην ύπαιθρο: http://www.youtube.com/wwfgrwebtv#p/u/4/qC-0CMioM48

Φέτος, λοιπόν, ας γίνουμε συμπρωταγωνιστές του Πάντα για την προστασία των ελληνικών δασών από τις πυρκαγιές. Τι μπορούμε να κάνουμε:

- Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

- Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται από τον νόμο.

- Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.

- Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο 199) για οποιαδήποτε εστία φωτιάς, καπνό ή ακόμα και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.

- Δείτε στο www.wwf.gr/panda όλες τις καταχωρίσεις και τα σποτ και μεταδώστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους.

- Χρησιμοποίησε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.α.) για να γίνει ακόμη πιο άμεση η διάδοση του μηνύματος.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ