Skip to main content

Νέα κόντρα Φάμελλου - Κυρίζογλου για την καύση απορριμμάτων

Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, στο πεδίο της διαχείρισης αποβλήτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο άνδρες, σε όποια εκδήλωση συναντηθούν, ανταλλάσσουν αιχμές πάνω σε ζητήματα που αφορούν τα απορρίμματα, όπως πρόσφατα με τη χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού και Ανατολικού Τομέα, στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταίο... επεισόδιο στο σίριαλ της κόντρας ήταν αυτό στο 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη μέθοδο της καύσης απορριμμάτων. Κατα την ομιλία του κ. Φάμελλου, που ο Λ. Κυρίζογλου αποχώρησε και εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για πατερναλιστικές υποδείξεις του αναπληρωτή ΥΠΕΝ προς τους δημάρχους. «Συγχαίρουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σ. Φάμελλος μιλώντας στην εκδήλωση άρχισε να διατυπώνει παρατηρήσεις και να απευθύνει πατερναλιστικά υποδείξεις προς τους δημάρχους, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι απευθύνεται σε αιρετούς και ότι η αυτοδιοίκηση έχει από το Σύνταγμα διοικητική αυτοτέλεια. Άρχισε να ασκεί με το μονόλογό του κριτική σε βάρος της αυτοδιοίκησης παρουσία μας κι εμείς δεχόμασταν παθητικά όσα έλεγε, χωρίς αντίλογο, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης μας, αφού αυτός, παρά τη διαφορετική σειρά του προγράμματος της εκδήλωσης, επέλεξε να είναι ο τελευταίος ομιλητής. Γι’ αυτόν τον λόγο, ως μία μορφή διαφωνίας μου με τα λεγόμενά του, επέλεξα να αποχωρήσω από την εκδήλωση».

«Ξαναθυμίζουμε στον κ. Σ. Φάμελλο ότι το ζήτημα των απορριμμάτων είναι εξόχως τοπική άρα αυτοδιοικητική υπόθεση και κατά συνέπεια, όπως γίνεται στην Ευρώπη, θα πρέπει η διαχείρισή του να γίνεται αποκλειστικά από την αυτοδιοίκηση», κατέληγε ο κ. Κυρίζογλου.

Λίγο αργότερα, ο κ. Φάμελλος απάντησε μέσω Facebook τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ αναφέρθηκε «ξανά και άσκοπα» στην καύση. «Μεγάλη η αγωνία του προέδρου της ΠΕΔ ΚΜ Λάζαρου Κυρίζογλου στη σημερινή ημερίδα ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Βιάστηκε να φύγει και να βγάλει ανακοίνωση κατά της τοποθέτησής μου. Τι κρίμα! Εάν έμενε θα παρακολουθούσε τον εποικοδομητικό διάλογο, τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΦοΔΣΑ ΚΜ και των αντιδημάρχων Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά, που συνηγόρησαν και επικρότησαν τις προτάσεις του ΥΠΕΝ, που ήδη αποτελούν θεσμικό πλαίσιο για τη χώρα, αφορούν στην ανακύκλωση και επικροτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσφατο Forum Κυκλικής Οικονομίας. Ίσως αυτή η καθολική αποδοχή των πολιτικών της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ να τροφοδοτεί την αγωνία του. Γι' αυτό και σήμερα, αναφέρθηκε ξανά και άσκοπα στην καύση. Από την πλευρά μου προτείνω στον Λάζαρο Κυρίζογλου να συμβουλευτεί εκ νέου τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια, τον καλούμε στη συμμαχία της ανακύκλωσης, χωρίς περιττές αγωνίες», απάντησε ο κ. Φάμελλος.

Σε υστερόγραφό του, δε, αναφέρει: «Αλήθεια, από πότε είναι "πατερναλιστικό" να επιδιώκει μια κυβέρνηση αύξηση της ανακύκλωσης και αποφυγή των ευρωπαϊκων προστίμων; Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναβαθμίσουμε την απόδοση της ανακύκλωσης. Κάτι που μπορεί να γίνει μπορεί μόνο από τους Δήμους και με τους Δήμους, που έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης απορριμμάτων. Και καλώς την έχουν».

Ο κ. Κυρίζογλου επανήλθε σήμερα με νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό για παραχάραξη-κακοποίηση των λεγομένων του. «Τι κρίµα! Ο κ. Σ. Φάµελλος αναπληρωτής υπουργός παραχαράσσει-κακοποιεί τα λεγόµενα µου και προβαίνει σε αυθαίρετες κρίσεις. Στην απάντηση του, µεταξύ των άλλων, αναφέρει για µένα : "…. Γι’ αυτό και σήµερα, αναφέρθηκε ξανά και άσκοπα στην καύση….". Η δική µου τοποθέτηση, στο σύντοµο χαιρετισµό µου στο 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του ∆ήµου Θεσσαλονίκης, για µια πλήρη ολοκληρωµένη διοίκηση-διαχείριση των απορριµµάτων, ήταν: πρόληψη ώστε να µην δηµιουργούνται περιττά απορρίµµατα, επανάχρηση απορριµµάτων (όσα µπορεί να επαναχρησιµοποιηθούν), ανακύκλωση, κοµποστοποίηση και ό,τι δεν ανήκει σε καµία από τις ανωτέρω κατηγορίες, να αξιοποιείται ενεργειακά (ζεστό νερό, ηλεκτρικό ρεύµα) µε καύση, όπως εδώ και δεκαετίες γίνεται σε πολλές χώρες της «οπισθοδροµικής» Ευρώπης. Αυτήν την πρακτική ν’ ακολουθήσει και η δική µας «προοδευτική» χώρα, στην οποία τα απορρίµµατα θάβονται στα σπλάχνα της «µάννας γης»!!! Αλήθεια τι φοβάται ο κ. Υπουργός, ενώ είναι γνώστης του ζητήµατος και δεν µιλάει καθαρά και µια ολοκληρωµένη πρόταση διαχείρισης των απορριµµάτων; Μήπως φοβάται το εσωκοµµατικό ιδεοληπτικό ακροατήριό του; Αυτά προς το παρόν», επισημαίνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης.