Skip to main content

Νέα… Mall επιφάνειας 83.500 τ.μ. θα αποκτήσει φέτος η Ελλάδα

«Άλμα» στη γενική κατάταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τους περισσότερους χώρους για εμπορικά κέντρα, που είναι υπό κατασκευή και πρόκειται να δοθούν σε χρήση το 2010, αναμένεται
«Άλμα» στη γενική κατάταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τους περισσότερους χώρους για εμπορικά κέντρα, που είναι υπό κατασκευή και πρόκειται να δοθούν σε χρήση το 2010, αναμένεται να κάνει φέτος η Ελλάδα, η οποία, πάντως, το 2009 παρέμεινε για ακόμη μια χρονιά στις θέσεις των ουραγών.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας Cushman & Wakefield, που μελετά συνολικά 35 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, στη χώρα μας φέτος αναμένεται να προστεθούν περίπου 83.500 τ.μ., νέων εμπορικών κέντρων γεγονός που θα της επιτρέψει να αναρριχηθεί στην 17η θέση της γενικής κατάταξης, κερδίζοντας 12 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, βέβαια, είναι η οικονομική κρίση να μην λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επενδυτές, οι οποίοι δεν αποκλείεται να περιμένουν ομαλοποίηση της κατάστασης, πριν προχωρήσουν σε ολοκλήρωση των επενδύσεών τους.

Όσον αφορά στο 2009, εν τω μεταξύ, η σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας κατατάσσει την Ελλάδα στην 29η θέση, καθώς οι εμπορικοί χώροι που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ήταν μόλις 23.000 τ. μ. Χαμηλότερα από τη χώρα μας βρέθηκαν μόνο η Σλοβενία, όπου παραδόθηκαν 8.000 τ. μ., νέων εμπορικών χώρων, και ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Εσθονία και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στις οποίες, όμως, δεν κατασκευάστηκε τίποτε σε αυτή την κατηγορία ακινήτων.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών για τον κλάδο, ο οποίος έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και το 2011. Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Cushman & Wakefield, το 2009 η αγορά εμπορικών κέντρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο συρρικνώθηκε κατά 19%, καθώς παραδόθηκαν μόλις 7,4 εκ. τ. μ., ανάλογων χώρων. Πρώτη στην κατάταξη ήταν η Ρωσία, όπου κατασκευάστηκαν περίπου 1,6 εκ. τ. μ. νέων εμπορικών κέντρων, την οποία ακολούθησαν με μεγάλη διαφορά η Τουρκία (652.622 τ. μ.), η Ιταλία (633.124 τ. μ.), η Πολωνία (628.400 τ.μ.) και η Γαλλία (530.401 τ.μ.).

Για φέτος τα πράγματα φαίνεται πως θα είναι ακόμη χειρότερα στον κλάδο, δεδομένου ότι οι χώροι που αναμένεται να παραδοθούν προς χρήση θα περιοριστούν σε 6,1 εκ. τ. μ., ενώ ο «πάτος» θα είναι την επόμενη χρονιά, το 2011, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουν κατασκευαστεί μόλις περίπου 5 εκ. τ. μ. Τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, πάντως, τις τρεις πρώτες θέσεις στη γενική κατάταξη θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιταλία.