Skip to main content

Νέα μεγάλα έργα στις κατασκευές από τον όμιλο Μυτιληναίου - Το Flyover μεταξύ αυτών

Στην τελική ευθεία Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2022, το Θριάσιο Ι και data center 8.600 τ.μ.

Πλησίον των 2 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του φετινού πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να «αναρριχηθεί» τους επόμενους μήνες το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κατασκευαστικού «βραχίονα» του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς επίκειται η υπογραφή μιας σειράς από νέες συμβάσεις.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά το έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή της νέας Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (Flyover), σε κοινοπραξία με την Αβαξ. Ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώνεται σε 462,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Γ. Καραγιάννη, η σύμβαση οδεύει προς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να έχει οριστικοποιηθεί εντός του μηνός και πριν εκπνεύσει το 2022 να έχουν ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες.

Μεταξύ των σημαντικών νέων έργων που αναμένεται να κατασκευάσει ο τομέας βιώσιμων έργων του ομίλου Μυτιληναίου, περιλαμβάνεται και το Θριάσιο Ι, μια επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Τις σχετικές υποδομές έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο όμιλος Μυτιληναίου για λογαριασμό της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του ακινήτου, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.

Ο όμιλος έχει υπογράψει συμβάσεις για έργα συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πολωνία.

Ενα ακόμη σημαντικό έργο που έχει αναλάβει ο όμιλος Μυτιληναίου αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου κέντρου επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data center) που υλοποιείται στη χώρα αυτήν την περίοδο. Ο λόγος για το Athens-3 της Lamda Helix, του ομίλου Digital Realty. Πρόκειται για εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ. που θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Κορωπίου. Η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, «τα ερχόμενα τρίμηνα αναμένεται να επιταχυνθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, με την εκκίνηση των έργων που συμβασιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και με την περαιτέρω ενδυνάμωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κερδοφορίας του τομέα».

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη αυτή θα δώσουν και τα νέα έργα που υπέγραψε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ο Όμιλος σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πολωνία, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν συμφωνίες για την κατασκευή τριών μονάδων ανοιχτού κύκλου και μιας μονάδας παραγωγής συνδυασμένου κύκλου στις εν λόγω χώρες. Μάλιστα, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, ο όμιλος Μυτιληναίου συζητάει για την ανάληψη κι άλλων έργων, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

Πάντως, το 41% του ανεκτέλεστου υπολοίπου αφορά έργα στην Ελλάδα, όπου μάλιστα αναμένεται σημαντική αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, τόσο στον τομέα της κατασκευής, όσο και στον τομέα των παραχωρήσεων, με δεδομένο ότι ο όμιλος διεκδικεί μια σειρά από νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ. Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ο τομέας βιώσιμων έργων της «Μυτιληναίος» σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 173 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 185 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 173 εκατ. ευρώ, από 25 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Kathimerini