Skip to main content

Από το μηδέν αρχίζει το έργο ανάπλασης της πλατείας Διοικητηρίου(φωτο)

Νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για νέα μελέτη για τη πλατεία Διοικητηρίου θα προκηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μια νέα προσπάθεια για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου μετά την καταστροφή της πριν τριάντα χρόνια ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η δημοτική αρχή πρόκειται να προκηρύξει νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για νέα μελέτη, η οποία θα προβλέπει την ανάδειξη των αρχαίων και την κατασκευή μιας νέας πλατείας. Η νέα μελέτη δεν θα περιλαμβάνει τη δημιουργία πάρκινγκ, κυρίως λόγω της ύπαρξης των αρχαίων. Παράλληλα, ο δήμος θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση του έργου είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε μέσω κάποιου προγράμματος του υπουργείου Τουρισμού.

Για το θέμα της ανάπλασης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε σήμερα συνάντηση στην περιοχή με τον Σύλλογο Φίλων της πλατείας Διοικητηρίου. «Στόχος της διοίκησής μας είναι αυτή η πλατεία να αξιοποιηθεί. Ήδη έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 και θα ξεκινήσουμε μια μελέτη από την αρχή. Δυστυχώς ότι έχει γίνει μέχρι τώρα και δεν μας καλύπτει και δεν τελεσφόρησε. Άρα στόχος είναι άμεσα να ξεκινήσει μια νέα μελέτη, με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων των τόσο σημαντικών αλλά και μας πλατείας η οποία θα προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με εκείνη που έχουμε όλοι στο μυαλό μας και που θέλουμε όλοι με οποιοδήποτε τρόπο να την ξαναχαρούμε», τόνισε, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη: Έτσι θα μεταμορφωθεί η πλατεία Διοικητηρίου - Τι αλλάζει



Σημείωσε ότι από την πλευρά του δήμου θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και με γοργό βηματισμό. «Θα πάμε με γοργό βηματισμό, ώστε να πάμε σε μια νέα μελέτη να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν μέσα σε αυτή την τετραετία να βρισκόμαστε εδώ και να εγκαινιάζουμε μια νέα πλατεία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε σημαντικό και ιστορικό σημείο για την πόλη την πλατεία Διοικητηρίου, η οποία, ωστόσο, πλέον είναι ένα «κουφάρι». «Είναι σε ένα σημαντικό σημείο της πόλης μας, που δυστυχώς από την δεκαετία του ΄90 είναι ένα κουφάρι. Όλοι οι Θεσσαλονικείς είτε ήταν της γειτονιάς, είτε γιατί έζησαν εδώ, έπαιξαν εδώ, ερωτεύτηκαν εδώ, το αγαπούν πολύ. Αλλά αυτό το κομμάτι το αγαπάμε όλοι μας», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της πλατείας Διοικητηρίου Τάσος Τζήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα του δημάρχου να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για τη δημιουργία της νέας πλατείας Διοικητηρίου. «Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η πλατεία», υπογράμμισε και τόνισε ότι θα είναι δίπλα στον δήμο για ότι χρειαστεί σε αυτή την προσπάθεια.



Μιλώντας για την πλατεία ο κ. Τζήκας τόνισε ότι δημιουργήθηκε την δεκαετία του '30 και ήταν μαρμάρινη σε τρία επίπεδα. Είχε ένα μνημειακό χαρακτήρα, θύμιζε την Piazza Venezia  της Ρώμης. Γι΄ αυτό νομίζουμε ότι η κατάργησή της, την δεκαετία του ΄90, δημιούργησε ένα τραύμα στο κέντρο της πόλης», σημείωσε.

Τη νέα προσπάθεια της δημοτικής αρχής χαιρέτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου. «Ο δήμαρχος σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι την προσπάθεια. Ως γείτονας της περιοχής αφού βρίσκομαι στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός, παλιά με την μαρμάρινη πλατεία. Ελπίζω και αισιοδοξώ να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια το 2020 ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να δούμε την αξιοποίηση της περιοχής», τόνισε ο κ. Καράογλου.