Skip to main content

Νέα μελέτη: Δεν προκύπτει συσχέτιση της λοίμωξης από covid με την ομάδα αίματος

Η έρευνα σε περίπου 108.000 ανθρώπους που έκαναν τεστ κορωνοϊού δεν βρήκε κάποια ουσιαστική συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη διάγνωση

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν ότι η ομάδα αίματος πράγματι επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ούτε καν την πιθανότητα λοίμωξης σε πρώτη φάση, επισημαίνει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την ώρα που προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, ενώ εκείνοι της ομάδας 0 λιγότερο.

Η έρευνα σε περίπου 108.000 ανθρώπους που έκαναν τεστ κορωνοϊού ή νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του σε τρεις αμερικανικές πολιτείες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δεν βρήκε κάποια ουσιαστική συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη διάγνωση του κορωνοϊού μέσω τεστ, στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου και στην πιθανότητα νοσηλείας ή εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Οι βασικές ομάδες αίματος είναι τέσσερις (Α, Β, ΑΒ, Ο) και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου. Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Τζέφρι Άντερσον, του Ιατρικού Κέντρου Intermountain στη Σολτ Λέικ της Γιούτα, δήλωσε πως «δεν βρήκαμε καθόλου συσχετίσεις των ομάδων αίματος είτε με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 είτε με τη σοβαρότητά της».

«Πιστεύουμε ότι σημαντικές σχέσεις ανάμεσα αφενός στον κορωνοϊό και στην Covid-19 αφετέρου στις ομάδες αίματος είναι απίθανες», κατέληξαν οι ερευνητές, οι οποίοι, πάντως, δεν έχουν κάποια ασφαλή εξήγηση για ποιο λόγο προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Θεωρούν πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η τύχη, η μεροληψία, οι γενετικές διαφορές στους ανθρώπους των διαφορετικών δειγμάτων πληθυσμού, οι διαφορές στη γεωγραφία, οι παραλλαγές του κορονοϊού κ.ά., με τελικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν, να εμφανιστεί κάποια ομάδα αίματος πιο ευάλωτη στον ιό SARS-CoV-2.

Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Το σύστημα Rhesus ανακαλύφθηκε το 1939 και βασίζεται στην παρουσία αντιγόνων, κυρίως του D αντιγόνου. Τα αντιγόνα είναι μόρια που συνδέονται σε ένα αντίσωμα. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ή να μην έχει τον παράγοντα Rh (D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων του, οπότε χαρακτηρίζεται ως ρέζους θετικός (Rh+) ή αρνητικός (Rh-).

Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματός του. Όσοι έχουν ομάδα αίματος (Ο) θεωρούνται ως «πανδότες» και το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος (AB+), είναι «πανδέκτες», οπότε μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.