Skip to main content

Νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη υπό τον Αμπντούλ Ντμπεϊμπά

Οι συμμετέχοντες στον ενδολυβικό διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέλεξαν τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης.

Νέα μεταβατική κυβέρνηση εξελέγη στη Λιβύη, η οποία πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον επόμενο Δεκέμβριο.

Οι συμμετέχοντες στον ενδολυβικό διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέλεξαν τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου ανεδείχθη ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι. Πρόκειται για τον πρέσβη της Τρίπολης στην ΑΘήνα, που τον Δεκέμβριο του 2019 είχε απελαθεί, λίγο μετά τη σύναψη του παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην Καθημερινή ότι οι επαφές με πρέσβη είχαν διατηρηθεί στο κατάλληλο διπλωματικό επίπεδο, έτσι ώστε η σημερινή εξέλιξη να μην προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα ως προς το πρόσωπο και την παρουσία του στο νέο σχήμα.

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού θεωρείτο ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά κατάφερε να κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73. Ο Ντμπεϊμπά, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Πέραν των ΝτμπεΪμπά και Μένφι, μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Δύσκολη αποστολή

Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Μπασάγα εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, την υποστήριξή του στη διαδικασία και τη νέα κυβέρνηση.

Η αποστολή των νέων, μεταβατικών αρχών της Λιβύης θα είναι «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η Ουίλιαμς εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα σε διάστημα 21 ημερών να συγκροτήσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του (…) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εγκριθεί. Θα έχει στη συνέχεια άλλες 21 ημέρες στη διάθεσή του για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αν αποτύχει, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντας στον ενδολιβυκό διάλογο.

Οι 75 συμμετέχοντες είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Γενεύη, σε τοποθεσία που κρατήθηκε απόρρητη από τον ΟΗΕ, για να εκλέξουν τις μεταβατικές αρχές. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Τρίτη, όμως κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70% ώστε να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος έγινε σήμερα.

Μολονότι η εκλογή πρωθυπουργού συνιστά πρόοδο, ο Ντμπεϊμπά θα πρέπει πολύ γρήγορα να φροντίσει να αναγνωριστεί η εξουσία του από τους άπειρους πολιτικούς παράγοντες της Λιβύης, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ήδη πάρει αποστάσεις από τις συνομιλίες της Γενεύης.

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι η εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης στη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική χώρα, και ζητεί όλοι οι φορείς να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Καθημερινή